X

Εξηγήσεις από Τσακαλώτο για υπέρογκες αμοιβές συμβούλων ζητά η ΝΔ

Οι γαλάζιοι βουλευτές θέτουν θέμα υπηρεσιακής δομής του υπουργείου Οικονομικών που «αναγκάστηκε» να προσφύγει σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Ant1news

Να δώσει εξηγήσεις για τις αμοιβές των εξωτερικών συμβούλων στο υπουργείο Οικονομικών ζητούν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έξι βουλευτές της ΝΔ με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα για εκταμίευση 800.000 ευρώ  ως αμοιβή για τις υπηρεσίες «διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων», με σκοπό «την παροχή συμβουλευτικού έργου» προς την ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας.

Οι γαλάζιοι βουλευτές με επικεφαλής τον Γεράσιμο Γιακουμάτο με ερώτηση τους στη Βουλή θέτουν δε, θέμα υπηρεσιακής δομής του υπουργείου Οικονομικών που «αναγκάστηκε» να προσφύγει σε εξωτερικούς συνεργάτες. «Ένα από  τα   καίρια  και   όχι   μόνο   ζητήματα   είναι  αν   η   υπηρεσιακή  δομή   του  υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες και έπρεπε να δαπανηθεί ένα τέτοιο υπέρογκο ποσό την ώρα που κόβονται κύριες συντάξεις, ενώ η κατάσταση και σε άλλους τομείς όπως στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική», αναφέρουν και προσθέτουν πως προκαλεί εντύπωση η ανεπαρκής ανάρτηση στη «Διαύγεια», η οποία περιορίζεται απλά στην αναγραφή του εγκεκριμένου ποσού χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Σε αυτά, προστίθεται λένε οι βουλευτές της ΝΔ, η  ιστορία   του   «Κορεάτη   συμβούλου»   του   Γιάνη  Βαρουφάκη, η οποία είχε πολλές μαύρες τρύπες και ο οποίος φέρεται να διεκδικεί από το ελληνικό Δημόσιο ένα υπέρογκο ποσό.

Οι βουλευτές της ΝΔ καλούν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντήσει:

Ποιοι είναι αυτοί οι « διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες» και πως θα γίνει η επιλογή τους ή αν έχει ήδη γίνει;

Ποιο είναι το ακριβές περιγραφόμενο αντικείμενο εργασίας τους το οποίο

καλύπτουν και στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί η υπηρεσιακή δομή του

υπουργείου σας;

3) Να   δοθεί   στη   δημοσιότητα   η   ακριβής   κατανομή   των   ποσών   προς   τους

επιλεγέντες εμπειρογνώμονες

4) Υπάρχει οφειλή του Ελληνικού Δημοσίου προς τον κορεάτη σύμβουλο του κ.

Βαρουφάκη ή σε άλλους συμβούλους του πρώην υπουργού, και αν ναι σε

ποιο ποσό ανέρχεται το ύψος αυτών των αμοιβών;