X

“Ναυάγιο” στη Βουλή για το ΕΣΡ

Τι πρότεινε ο Νίκος Δένδιας. Τι σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ποιοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης Βούτση. Νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Ant1news

Νομοθετική πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών αναλαμβάνει η κυβέρνηση μετά τη σημερινή, τελευταία, άκαρπη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων να συμφωνήσει στη συγκρότηση ΕΣΡ.

«Είναι σαφές ότι η Βουλή δια της Ολομέλειας θα ασχοληθεί με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και ενδεχομένως αυτό να γίνει πάρα πολύ σύντομα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας πως το ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να έρθει ξανά στη Διάσκεψη των Προέδρων. Παρουσιάζοντας νωρίτερα, μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού  Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, ανέφερε πως οι άδειες που θα δοθούν θα είναι μέχρι τέσσερις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στις θέσεις τους να επιστρέψει η αρμοδιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας στο ΕΣΡ. Ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ πρότεινε δε, ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης προκειμένου να ενημερωθούν για τα τεχνικά ζητήματα της μελέτης, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σχολίασε πως ο αριθμός των τεσσάρων αδειών που αναφέρει η έκθεση ήταν αυτός που προ μηνών είχε ανακοινώσει σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Αν τα ζητήματα είναι τεχνικά, ένας λόγος παραπάνω να ασχοληθεί το ΕΣΡ, δεν έχει κανένα λόγο να αποφασίζει η Βουλή ή ο υπουργός», είπε από το Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης.

Υπέρ της πρότασης Βούτση για τη στελέχωση του ΕΣΡ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, «παρών» το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Τι λένε τα κόμματα

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά την Διάσκεψη των Προέδρων, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση «δώστε την αρμοδιότητα του καθορισμού του αριθμού των αδειών στο ΕΣΡ για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία. Αλλιώς, είστε και θα είστε υπεύθυνοι για την επί της ουσίας κατάργηση της Ανεξάρτητης αυτής Αρχής. Ο εκβιασμός σας δεν θα περάσει».

«Η Κυβέρνηση προχωρά σ' αυτό που είχε σχεδιάσει από την αρχή: Να παρακάμψει το Σύνταγμα και να πάρει εκείνη την απόφαση (μέσω της πλειοψηφίας της στη Βουλή) για την προκήρυξη και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Το Ποτάμι, συμπληρώνοντας «ας σοβαρευτούν, έστω και τώρα κι ας δώσουν την αρμοδιότητα για τις άδειες εκεί που ανήκει: στο ΕΣΡ ώστε να μπει τέλος σ' ένα πρόβλημα δεκαετιών. Αυτό είναι το μόνο αρμόδιο να κρίνει τον αριθμό και τους όρους. Τα άλλα είναι εκ του πονηρού».