X

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων πέρασε η τροπολογία για τις άδειες

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή. Ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τον "ρολο επόπτη" της Κυβέρνησης, με παράκαμψη του ΕΣΡ.

Ant1news

Με 154 "ναι" (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος) υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων.

"Όχι " ψήφισαν 102 βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

"Παρών" δήλωσαν 14 βουλευτές από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ενώ απόντες την ώρα της ψηφοφορίας ήταν 30 βουλευτές της αντιπολίτευσης. 

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε μετά απο ένα σκληρό και συνεχές σφυροκόπημα από την Αντιπολίτευση, από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, που κατήγγειλε  ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και εκτός νομιμότητας, σημειώνοντας ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε "λουκέτο" τηλεοπτικούς σταθμούς, αφήνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, όλων των ειδικοτήτων.

Σφοδρή σύγκρουση στην Βουλή

Κατά την συζήτηση στην Βουλή Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση είχαν σφοδρή σύγκρουση, τόσο για την διαδικασία με την οποία εισήχθη στο Κοινοβούλιο η ρύθμιση, όσο και για το περιεχόμενό της.

Από το ξεκίνημα της διαδικασίας στην Ολομέλεια, η Αντιπολίτευση έκανε λόγο για ευθεία και κατ' επανάληψη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής από την πλευρά της Κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να καταθέσει την τροπολογία ενταγμέμενη σε «Κύρωση Συμφωνίας», κάτι που απαγορεύεται απο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Οι διαξιφισμοί ήταν έντονοι ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στον ισχυρισμό του Πρωθυπουργού ό,τι η Κυβέρνηση ήρθε "για να βάλει ... τέλος στη διαπλοκή", απάντησε "η διαπλοκή είστε εσείς, κ. Τσίπρα".

 

Σύσσωμη κι η υπόλοιπη Αντιπολίτευση, αντιτάχθηκε στην τροπολογία και την κυβερνητική μεθόδευση για παράκαμψη του ΕΣΡ, στην συγκέντρωση υπερεξουσιών στον Υπουργό Επικρατείας, καθώς και στην απόφασή της Κυβέρνησης για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Στις αιτιάσεις, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να αποκρούσει με διαπιστώσεις, εξαγγελίες και καταγγελτικό λόγο, χωρίς πάντως να υπεισέρχεται στο "δια ταύτα". 

"Πυρά" και απο την ΕΙΤΗΣΕΕ 

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η Κυβέρνηση εφευρίσκει νομοθετικά εκτρώματα, για να μπορέσει να επιβάλει αυθαίρετα τους δικούς της κανόνες κι επισημαίνει 5 συμπεράσματα της «περιβόητης» μελέτης του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας ως λανθασμένα:

Συμπέρασμα 1ο: Η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα.

Συμπέρασμα 2ο: Το συμπέρασμα των 4 προγραμμάτων βγαίνει μετά από αριθμητικά λάθη, λανθασμένες παραδοχές και λογικές υπερβάσεις.

Συμπέρασμα 3ο: Για τον υπολογισμό του τιμήματος συγκρίνει με διαδικασίες για χορήγηση χρήσης φάσματος, κάτι που έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα και έχει καταβληθεί τίμημα € 4.1 εκ ανά πολυπλέκτη. Δηλαδή η πρόταση είναι να πληρωθεί δύο φορές το ίδιο πράγμα.

Συμπέρασμα 4ο: Το τίμημα που έδωσε η Digea είναι υπερβολικό, τουλάχιστον διπλάσιο από την πρόταση της μελέτης

Συμπέρασμα 5ο: Δεν υπάρχει αξιολόγηση ή πρόταση για οικονομική βιωσιμότητα σταθμών.

 

Ως αντεπιχείρημα δε στην κυβερνητική λογική για παραχώρηση μόνο 4 αδειών εθνικής εμβέλειας ως «ευρωπαϊκής πρακτικής», άνθρωποι του κλάδου επισημαίνουν τον πλουραλισμό ενημέρωσης στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, βάσει και της ακόλουθης λίστας:

  • Γαλλία: 36 εθνικά κανάλια και 49 περιφερειακά
  • Ισπανία: 15 εθνικά και 400 περιφερειακά
  • Ιταλία: 61 εθνικά
  • Κύπρος: 10 εθνικά
  • Ρουμανία: 94 εθνικά
  • Σουηδία: 29 εθνικά & Περιφερειακά
  • Πορτογαλία: 5 εθνικά κανάλια
  • Τσεχία: 25 εθνικής εμβελείας.

Σύμφωνα δε με την Κοινοτική Οδηγία, αναφέρουν ότι είναι σαφής, αναφέρεται σε άνοιγμα αγορών και τάσσεται υπέρ του πλουραλισμού και κατά του «κλεισίματος» επαγγελμάτων, αφήνοντας στις Κυβερνήσεις το περιθώριο απλώς να θέσουν ποιοτικούς κανόνες, ενώ κατά κανόνα οι διαγωνισμοί για τους παρόχους περιεχομένου, ήτοι τους τηλεοπτικούς σταθμούς, διεξάγονται από Ανεξάρτητες Αρχές, όπως το ΕΣΡ.

Συνάντηση με τον Τσίπρα ζητά η ΕΣΗΕΑ

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε σήμερα με επιστολή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με σκοπό τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του τηλεοπτικού τοπίου.

Το ραντεβού των δημοσιογράφων με τον Πρωθυπουργό ζητήθηκε μία ημέρα μετά από την υπερψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων  από σύσσωμη την Αντιπολίτευση, της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.