X

Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα αποθήκη ψυχών

Προειδοποιεί με βέτο την ΕΕ ο πρωθυπουργός. Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την Σύνοδο Κορυφής. Τι είπε για τους αγρότες.

Ant1news

Για αδυναμία διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης  έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής σε παρέμβασή του, ενώ επεσήμανε ότι «κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες και κανόνες, είτε τηρούνται από όλους, είτε δεν υπάρχουν κανόνες και συμφωνίες», την ώρα που περισσότεροι απο 12.000 πρόσφυγες να έχουν εγκλωβίστεί εντός των ελληνικών συνόρων και με πολλές πόλεις να έχουν μετατραπεί σε "hot spot" χωρίς να έχουν στοιχειώδεις υποδομές.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλφωνικά το μεσημέρι με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπως έκανε και χθες στον Μάρκ Ρούτε.

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι  η Ελλάδα το καλοκαίρι βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα της αρχής ότι «οι συμφωνίες τηρούνται» και σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων τελικά αφορά ορισμένους.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «έχει συμβεί κάτι ακόμα χειρότερο και είναι ντροπή για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίζουν οι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής και οι συμφωνίες να ακυρώνονται από επικεφαλής της αστυνομίας ορισμένων κρατών, ακόμα και μη μελών της Ε.Ε.».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι απαράδεκτο από την πλευρά της Αυστρίας να συγκαλεί «παρασυσκέψεις» για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή εμπλεκόμενων χωρών, καθώς όπως τόνισε, απαιτείται μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συνεργασίας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «Πρέπει να απαιτήσουμε να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν» είπε και τόνισε ότι πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες καθώς η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχτεί «να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του».

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν υπάρχει καταμερισμός των βαρών, πρόσθεσε. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα δώσει ουσιαστική βοήθεια σε κυνηγημένους και ξεριζωμένους και τόνισε ότι είμαστε οι πρώτοι που θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας τόσο απέναντι στους πρόσφυγες όσο και στους εταίρους μας.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα "δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός επιμερισμός των βαρών",  μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι "δεν θα δεχθούμε την μετατροπή της Ελλάδας σε 'αποθήκη ψυχών".

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν τις 7 Μαρτίου, οπότε και θα αναχωρήσει για την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, κάτι που ζήτησαν και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το ζητούμενο είναι να δοθεί η μέγιστη πολιτική συναίνεση ενόψει της Συνόδου.


Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα στο εξωτερικό, τονίζοντας σε αυστηρό ύφος πως «αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να υψώνουν φράκτες να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό και η Ελλάδα θα αντιδράσει».

Κάλεσμα στους αγρότες για συνέχιση του διαλόγου

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στους αγρότες, είπε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν δικαιώματα, και επισήμανε ότι τα κίνητρα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αφορούσαν την τήρηση της νομιμότητας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε τέτοιες συνθήκες με πολίτες να κινητοποιούνται "οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί" και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πειθώ.

Από την άλλη, τόνισε ότι "όταν κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και απειλούν με κλείσιμο συνόρων, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας", αναφερόμενος, ευθέως, όπως τόνισε, στον Προμαχώνα.

Τόνισε ότι κάθε αγώνας πρέπει να έχει μαζί του το κοινωνικό σύνολο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας και οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να είναι εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε, επίσης, τους κινητοποιημένους αγρότες σε συνέχιση του διαλόγου. 

Αν δεν επανεκκινήσουμε την οικονομία και δεν αυξήσουμε την παραγωγή δεν θα βγούμε από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως γι αυτό ο αγροτικός τομές πρέπει να είναι προτεραιότητα μας.

Αναφέρθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που κάνουν οι αγρότες και στη πρόταση που κατέθεσε για να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η οικονομική στενότητα.

Δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα υψηλά εισοδήματα των αγροτών που είναι στο 5%, ανέφερε και τόνισε ότι θα προστατέψουμε το 95% των αγροτών με τα χαμηλά εισοδήματα. Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε πως αύριο θα συναντηθεί και με αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας .

 

Συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απένειμε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία "για την εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών" και επανέλαβε την θέση του ότι "το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς στην χώρα θα ξηλωθεί κλωστή-κλωστή από αυτήν την κυβέρνηση".

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά της βουλής το κείμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τον υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας- Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, όπως ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε με την προηγούμενη κυβέρνηση για την στάση της και επανέλαβε ότι η αυτή η κυβέρνηση θα φέρει όλα τα στοιχεία στο φως.

Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο