X

Καταγγελίες της αντιπολίτευσης για προσλήψεις “σκάνδαλο” στη Δημόσια Διοίκηση

Στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής παραπέμπεται το θέμα. «Πολιτική απάτη» και εξαπάτηση κατήγγειλε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Για διάταξη σκάνδαλο κάνει λόγο το Ποτάμι.

Ant1news

Στην απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής παραπέμπει ο Νίκος Βούτσης το θέμα που ανέκυψε μετά την καταγγελία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι η κυβέρνηση στο παρά πέντε ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση τροποποίησε διάταξη, δημιουργώντας 33 νέες θέσεις επιτελικών στελεχών στο δημόσιο.

Το ζήτημα έθεσε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Βασίλης Κεγκέρογλου με τον Πρόεδρο της Βουλής να απαντά ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για το όριο των νομοτεχνικών βελτιώσεων σε ένα νομοσχέδιο.

Νωρίτερα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατήγγειλε «πολιτική απάτη» και εξαπάτηση της Βουλής από την κυβέρνηση, καθώς όπως ανέφεραν οι κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Κουτσούκος «πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου αντικατέστησαν το άρθρο 6 που αναφερόταν στην επιλογή των 63 Γενικών Γραμματέων – Αναπληρωτών και Ειδικών από το Μητρώο και δημιούργησαν 33 επιπλέον θέσεις Διοικητικών Γραμματέων, ένα για τον κάθε Υπουργό και ένα για τον κάθε Αναπληρωτή Υπουργό». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρεται ότι «έτσι  το  καθεστώς  των  63 κομματικών Γενικών   Γραμματέων Αναπληρωτών και Ειδικών, που δήθεν θα άλλαζαν παραμένει, μη τυχόν  και στεναχωρήσουμε τα δικά μας παιδιά και δημιουργείται ένα ακόμα επίπεδο διοίκησης με το νέο θεσμό του Διοικητικού Γραμματέα που θα προσθέσει γραφειοκρατία και κόστος στη Δημόσια Διοίκηση».

Οι κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Κουτσούκος κάλεσαν και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση, τονίζοντας ότι «δυστυχώς ο κατήφορος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει τέλος».

Για εμπαιγμό της Βουλής και αποκορύφωμα της διγλωσσίας της κυβέρνησης, μιλά η ΝΔ. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νίκη Κεραμέως και ο υπεύθυνος του Τομέα   Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Γεωργαντάς ζητούν να σταματήσει η υποκρισία. «Η διακηρυκτική και μεγαλόστομη αποκομματικοποίηση της διοίκησης παραμένει κενό γράμμα στις σελίδες της εισηγητικής έκθεσης. 63 Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς παραμένουν και επιλέγονται με καθαρά κομματικά κριτήρια. Επιπλέον, η ομάδα εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δημιουργεί ένα πρόσθετο επίπεδο στη διοικητική ιεραρχία, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς ρόλο. Εν  ολίγοις,  διοικητική   και  οικονομική   επιβάρυνση για  το  Δημόσιο   και  τον Έλληνα φορολογούμενο στο βωμό της οικοδόμησης του κόμματος – Κράτους», αναφέρουν.

Να πάρει πίσω τη διάταξη σκάνδαλο, ζητά το Ποτάμι. Είθισται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις αδιαντροπιάς και εμπαιγμού «αιδώς αργείοι». Τους καλούμε να πάρουν αμέσως πίσω τη διάταξη-σκάνδαλο. Αλλά, μάλλον, η ντροπή έχει χαθεί από τους υπουργούς και τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού.

Από την πλευρά του Χριστόφορου Βερναρδάκη, συνεργάτες του ανέφεραν ότι πρόκειται απλώς για μετονομασία των γενικών γραμματέων σε διοικητικούς γραμματείς. Παραδέχονται ότι για ένα διάστημα θα υπάρχουν 63 γενικοί γραμματείς και 22 διοικητικοί γραμματείς. Οι σημερινοί γενικοί γραμματείς θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης ή των υπουργών τους. Σημείωσε παράλληλα ότι οι διοικητικοί γραμματείς θα επιλεγούν από το Εθνικό Μητρώο έως το τέλος του 2016.