X

Πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 “ανακοίνωσε” ο Χουλιαράκης

Κατηγόρησε το ΔΝΤ πως δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις απαιτήσεις του για νέα μέτρα, αφού όλα τα στοιχεία είναι "σαφώς βελτιωμένα".

Ant1news

Η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2% του ΑΕΠ το 2015, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στη Βουλή.

"Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 αναμένεται να κλείσει στο 0,2% ενώ το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 0,25% του ΑΕΠ", σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης.

Παράλληλα, και ο κ. Χουλιαράκης άφησε αιχμές για την στάση του ΔΝΤ, σημειώνοντας μάλιστα πως είναι σε δύσκολη θέση γιατί θα πρέπει να εξηγήσει τις εκτιμήσεις του, ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να απομονώσει και να αποδομήσει τις κρίσεις του ΔΝΤ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία στα οποία είχε βασιστεί η συμφωνία ώστε να συμφωνηθούν τα οικονομικά μεγέθη (πλεόνασμα, ανάπτυξη κ.λπ.) είναι «σαφώς βελτιωμένα» και επομένως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα.

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως το ΔΝΤ κρατά σκληρή στάση, «υποτίθεται και προς τις δύο πλευρές» και πρόσθεσε πως «είμαστε κοντά στις θέσεις με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς, EMS, ΕΚΤ και Κομισιόν». Οι διαφορές που υπάρχουν, συμπλήρωσε, είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και μπορεί να συζητηθούν.