X

Με αντιδράσεις εντός κι εκτός Βουλής “πέρασε” το Ασφαλιστικό

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή. Πυρά αντάλλαξαν Τσίπρας και Μητσοτάκης. Επεισόδιο με βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ant1news

 


Χωρίς “απώλειες” για την κυβέρνηση πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς υπερψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Συνολικά 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) υπερψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί των άρθρων, ενώ οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής και επί των άρθρων, με εξαίρεση αυτών της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισαν “παρών” στο άρθρο 38, που αφορά στο αγγελιόσημο. 

Καταψήφισαν επίσης οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος, Στάθης Παναγούλης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Χάρης Θεοχάρης.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν από τη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κώστας Βλάσσης, από το ΠΑΣΟΚ η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά και από την Χρυσή Αυγή ο Νίκος Μίχος. Οι βουλευτές έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν, αλλά η ψήφος τους δεν προσμετρήθηκε.

Κόντρες και αντιπαραθέσεις

Η συζήτηση στην Ολομέλεια και τις δύο ημέρες κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να έρχονται σε μετωπική σύγκρουση αρκετές φορές, ενώ δεν έλειψαν και στιγμές έντασης με πρωταγωνιστές βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η ένταση κορυφώθηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και συγκεκριμένα Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αντάλλαξαν σφοδρά πυρά και προσωπικές επιθέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στερείται στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης καιαπευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε ότι "κινδυνεύετε να κάνετε την ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας".

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να "έχει τη γενναιότητα" να πει ότι η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι οι περικοπές δαπανών, "δηλαδή οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, καθώς και απολύσεις".

 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν η ΝΔ ζητά εκλογές, όπως είναι δικαίωμά της, αλλά χωρίς εναλλακτική πρόταση, τότε ο λόγος μπορεί να γίνει αντιληπτός, προσθέτοντας στην συνέχεια ότι "ζητάτε εκλογές όχι για να φέρετε κάτι καλύτερο για τον τόπο. Μάλλον ο καημός σας είναι να σωθούν οι φίλοι σας 'που έχουν διώξεις'.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε εξαπολύσει προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής. Ξεκινώντας από την αποστροφή του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «ότι σε αυτή την χώρα είναι πλέον ιστορική ανάγκη να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας», είπε ότι είναι οξύμωρο ο «κατά συρροήν ψεύτης να λέει ότι πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας». 

 

Παραφράζοντας τον Μάρκ Τουέιν είπε ότι «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας». Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε τις παλαιότερες υποσχέσεις του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι αυτό που καλούμαστε να πληρώσουμε με τα επιπλέον μέτρα που ζητούν οι πιστωτές είναι «ρήτρα προσωπικής αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού».  

To νομοθέτημα είναι επιτομή της ανικανότητάς σας, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και υποστήριξε ότι «χρειαστήκατε εννέα μήνες για να φέρετε αυτό τον αχταρμά». 



Αντιπαράθεση για το χρέος

Στην δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης, συνέχισε  την επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις αιτιάσεις του για τις "ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ" και υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε αλήθεια στην ομιλία του στην Βουλή, ούτε για τα "ποσοστά αναπλήρωσης", ούτε όμως και για τις ρυθμίσεις που θα φέρει για τα κόκκινα δάνεια. Για το χρέος είπε ότι η υπόσχεση για το χρέος υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012. "Αυτή την υπόσχεση που υπήρχε την εξαγοράζεται με 8 δις μέτρα. Το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες" ανέφερε.

Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση από τον πρωθυπουργό στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εγκάλεσε καταρχήν για "ταχυδακτυλουργίες", προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβάρυναν τον ελληνικό λαό με μέτρα ύψους 63 δισ ευρώ, ή αλλιώς το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας και την ίδια ώρα κατηγορούν την κυβέρνηση διότι σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση έφθασε σε ένα συμβιβασμό που κατέληξε σε μια συμφωνία η οποία όμως δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ άφησε έλλειμμα και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει την δυνατότητα εξόδου από την κρίση, με προϋποθέσεις την έξοδο από τον φαύλο κύκλο, την επανεκκίνηση της παραγωγής και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Γεννηματά: Μεγάλα ψέματα και απίστευτο το θράσος της κυβέρνησης

«Έκτρωμα» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι κοινωνικό κράτος δεν υπήρχε πριν από το ΠΑΣΟΚ, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ελπίδα και την μετέτρεψε σε απόγνωση.

 

«Όσο και αν ψάχνετε σε εμάς να βρείτε συνενόχους στην πολιτική σας εξαπάτηση δεν θα βρείτε. Γονατίστε όσο θέλετε εσείς, δεν θα γονατίσετε τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν αποτελεί "ριζοσπαστική μεταρρύθμιση", αλλά "ριζική εκθεμελίωση και αποδόμηση" με βάση τη βαθιά συντηρητική, κοντόφθαλμη και ιδεοληπτική λογική σας. Με πρωταγωνιστές μάλιστα ανθρώπους που έταζαν τα πάντα στις πλατείες των αγανακτισμένων και τώρα δεν τολμούν να βγουν από το γραφείο τους, και δικαίως, από ντροπή βέβαια», τόνισε στην ομιλία της η κ. Γεννηματά.

Κουτσούμπας: μην ελπίζετε ότι θα ξεγελάσετε πάλι τον λαό

«Άξιους συνεχιστές των μνημονιακών κυβερνήσεων και ό,τι πιο σάπιου έφερε η σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ» χαρακτήρισε τους κυβερνώντες ο γενικός γραμματέας του  ΚΚΕ  Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Μην νομίσετε ότι τελειώνει εδώ όλο αυτό. Στην αρχή βρισκόμαστε ακόμη. Ο λαός δεν θα νομιμοποιήσει αυτό το πακέτο μέτρων. Θα δείξει την πραγματική αντίδρασή του και τότε δεν θα ξέρετε που θα κρυφτείτε και εσείς και όσοι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015», προειδοποίησε ο κ. Κουτσούμπας.

 

«Μην ελπίζετε ότι θα ξεγελάσετε πάλι τον λαό», γιατί «σας έχουν πάρει πολλοί χαμπάρι», είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΚΚΕ και πρόσθεσε «η στάση σας ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αθλιότητας. Δεν διστάζετε σε τίποτα... Βαδίζετε απρόσκοπτα για το τέταρτο μνημόνιο τέλη του Μάη γιατί αυτή είναι η συμφωνία που έχετε κάνει με την Μέρκελ και τον Ολάντ».

Θεοδωράκης: παροιμιώδης η ανικανότητα της κυβέρνησης

«Ασπόνδυλο συνασπισμό εξουσίας με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού- κομματοκρατίας-κρατισμού και εθνικισμού» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

 

«Αγκαλιάζετε όλα αυτά που χρεοκόπησαν τη χώρα. Γι’ αυτό χρεοκοπείτε κι εσείς τόσο γρήγορα», εκτίμησε ο κ. Θεοδωράκης  και καταλόγισε στους κυβερνώντες ότι « λέτε συνεχώς ψέματα και σήμερα ψηφίζετε αυτά που μέχρι χθες λέγατε ότι δεν θα ψηφίσετε».

«Και επειδή η ανικανότητά σας είναι παροιμιώδης σε όλους τους τομείς, κλείνετε και τον Εθνικό κήπο, εσείς που νυχθημερόν καταγγέλλατε το αστυνομικό κράτος - άντε και στις παιδικές χαρές. Και εκεί συγκεντρώνονται πολίτες», πρόσθεσε, σκωπτικά, ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Καμμένος: πληρώνουμε τα “σπασμένα” της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν υπογράψει συμφωνημένα μέτρα 15 δισ. ευρώ για το 2015-2016 δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, στη Βουλή, επικαλούμενος έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος, η κυβέρνηση μείωσε στο ένα τρίτο αυτά που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ κατάφερε να αποκτήσει συμμάχους τους ισχυρούς της Ευρώπης.

 

«Θα στενοχωρηθούν όσοι ποντάρουν στην εικονική πραγματικότητα που τους δημιουργούν οι φίλοι και οι συνεργάτες τους» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, επανέλαβε ότι «το PSI κατέστρεψε τα ταμεία» και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «τα δικά σας τα σπασμένα καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε».

Λεβέντης: Η χώρα χρειάζεται συναίνεση και σοβαρότητα

Την πρότασή του για κυβέρνηση τεχνοκρατών με οικουμενική στήριξη επανέλαβε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

 

«Η χώρα χρειάζεται συναίνεση και σοβαρότητα» τόνισε ο κ. Λεβέντης  προσθέτοντας πως «στο τέλος θα αποδειχθεί, ότι η λύση του ελληνικού προβλήματος είναι αυτό που ζητάω εδώ και μήνες, μία κυβέρνηση τεχνοκρατών με οικουμενικού χαρακτήρα».

«Η χώρα με κατάκοπους υπουργούς βαδίζει σε Grexit», προέβλεψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και εκτίμησε ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει πια «κόπωση» για την Ελλάδα».

Άναψαν τα αίματα - Δεικόπη η συνδρίαση

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι ακρότητες κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με πρωταγωνιστές βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

 

Μάλιστα, ο προεδρεύων Γιώργος Λαμπρούλης αναγκάστηκε να διακόψει την συνεδρίαση για αρκετή ώρα και να καλέσει την φρουρά, ζητώντας την απομάκρυνση του Γιάννη Λαγού από την αίθουσα, μετά από φραστικό επεισόδιο με τον Πάνο Σκουρλέτη και άλλους βουλετές του ΣΥΡΙΖΑ. Αντάλλαξαν βαριές κουβέντες, ενώ ο Γιάννης Λαγός δεν δεχόταν να φύγει από την αίθουσα.

Έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ Σκουρλέτη και Παππά

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά.

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες και φωνές από τα έδρανα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με τον υπουργό Περιβάλλοντος να απαντά: «Πηγαίνετε να πουλήσετε προστασία σε κανένα νυχτομάγαζο».

 

Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από παρέμβαση του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος ζήτησε από βουλευτές της Χρυσής Αυγής να αποχωρήσει.

Παράταση στο αγγελιόσημο - Μεταβατική διάταξη για ενστόλους

Μεταβατική περίοδο έως την 1η Αυγούστου ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αντικατασταθεί το αγγελιόσημο, προβλέπει τροποποιητική διάταξη στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Έτσι, σύμφωνα με την βελτιωτική αλλαγή, που επέφερε ο υπουργός, έως την 1η Αυγούστου παραμένει το αγγελιόσημο για τα ΜΜΕ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κατρούγκαλος «δίνουμε μια μεταβατική περίοδο μέχρι την 1η Αυγούστου 2016 για το αγγελιόσημο προκειμένου να υπάρξει ο χρόνος για την μετάβαση των Ταμείων στο νέο σύστημα», κι αυτό παρόλο που -όπως είπε- η κατάργηση του αγγελιόσημου είναι μνημονιακή υποχρέωση.

Μεταβατική διάταξη για τους ενστόλους

Την 1η Ιουλίου θα ισχύσουν οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς ο υπουργός Εργασίας, κατέθεσε, ακόμη, τροποποιητική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία παραχωρείται μεταβατική περίοδος δύο μηνών για την ασφαλιστική τους ένταξη στον νέο ασφαλιστικό φορέα, καθώς, όπως είπε ο υπουργός, «μέχρι τότε θα έχει καταρτιστεί το νέο ειδικό μισθολόγιο».

 

Επίσης, ο Γ. Κατρούγκαλος έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζόμενων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας να χορηγούνται οι συντάξεις, λόγω θανάτου, με τον ίδιο τρόπο που χορηγούνται οι συντάξεις ανικανότητας. Όπως αιτιολόγησε ο υπουργός αυτό γίνεται διότι «η ομάδα αυτή είναι εκτεθειμένη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε μεγαλύτερους κινδύνους. Και όταν προστατεύεται το έλασσον δεν μπορεί να μην καλύπτεται το μείζον...».

Σταθάκης: “Tομή” η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, εξέφρασε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ασφαλιστικού, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

"Στα θέματα της προστασίας των δανειοληπτών δεν αλλάζει στο ελάχιστο ότι ισχύει και για το σημερινό προστατευτικό πλαίσιο, καθώς εξασφαλίζει τη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν συνδέσει τα δάνειά τους με αυτή και αυτό θα φανεί όταν έλθει η συμφωνία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

 

Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε "τομή" τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και υποστήριξε ότι "εισάγει ενιαίους κανόνες, λειτουργεί αναδιανεμιτικά και δίνει έμφαση στην εξισορρόπηση των εισφορών και των παροχών με δίκαιο τρόπο δίκαιο τρόπο σε όλες τις κοινωνικές ομάδες".

Χουλιαράκης: Αποκατάσταση της σταθερότητας με κοινωνική δικαιοσύνη

 «Προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας με τρόπο κοινωνικά δίκαιο», τόνισε από το βήμα τα Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. 

Αναφερόμενος στις φορολογικές ρυθμίσεις, ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώσει πολύ λιγότερο φόρο απ' ό,τι πλήρωναν, η μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού πληθυσμού δεν θα πληρώνουν φόρο σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα τα ελάχιστα ή λιγότερα από όσα πληρώνουν τώρα. 

 

Παράλληλα, ο κ. Χουλιαράκης άσκησε κριτική στο βασικό επιχείρημα της ΝΔ ότι το 2014 υπήρχαν σημαντικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης οι οποίοι εν συνεχεία ανακόπηκαν, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αναιμικός και θα οδηγούσε σε βάθεμα της ύφεσης. 

Αποστόλου: Ιστορική μέρα για τον αγρότη

«Με τον συνδυασμό των ρυθμίσεων που φέρνουμε στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό όχι μόνο δεν υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά θα βγει ωφελημένο το 90% των Ελλήνων αγροτών», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου.

Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για τον αγρότη» και σημείωσε ότι για πρώτη φορά καθιερώνεται ατομικό αφορολόγητο εισόδημα και ο αγρότης λαμβάνει την κατώτερη εθνική σύνταξη. «Με το νομοσχέδιο που συζητάμε ο αγρότης παύει να είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άγριος καυγάς Πολάκη – Γεωργιάδη

 

Απίστευτο φραστικό επεισόδιο με πρωταγωνιστές τους κκ Παύλο Πολάκη και Άδωνι Γεωργιάδη σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εξοργισμένος από τις παρεμβάσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, απευθύνθηκε προσωπικά στον κο Πολάκη, προειδοποιώντας τον με έντονο ύφος ότι θα τον κλείσει φυλακή.

Θερμό επεισόδιο με δικηγόρους και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε στο εντευκτήριο της Βουλής, λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, όταν ομάδα δικηγόρων επιτέθηκε φραστικά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνδικαλιστές δικηγόροι κατευθύνθηκαν προς το μέρος του βουλευτή φωνάζοντας:  «Δεν ντρέπεστε. Πως μπορείς να είσαι δικηγόρος και να ψηφίζεις αυτά τα μέτρα αντί να κάνεις πρόταση μομφής στον κ. Κατρούγκαλο».

 

«Δεν μας ενδιαφέρουν οι δικηγόροι, μας ενδιαφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα» απάντησε ο Βουλευτής, σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες.

Επεισόδια στο Σύνταγμα

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Σύνταγμα όταν ομάδα κουκουλοφόρων παρεισέφρησε στην συγκέντρωση που πραγματοποιούσαν συνδικάτα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι αντιεξουσιαστές με καλυμμένα τα πρόσωπά τους άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών, αλλά και του απλού κόσμου.

 

Οι αστυνομικοί προσπαθώντας να τους απωθήσουν και να τους απομονώσουν έκαναν χρήση χημικών, ενώ πέταξαν και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν, για λίγη ώρα, και στους γύρω δρόμους με τους κουκουλοφόρους και τους αστυνομικούς, και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στα Εξάρχεια. 

Στους δρόμους τα συνδικάτα για το ασφαλιστικό-φορολογικό

Στους δρόμους βρέθηκαν και πάλι τι συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, με επίκεντρο την πλατεία Κλαυθμώνος και τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, και το Σύνταγμα, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ, στην οποία συμμετείχαν και αγρότες απ' όλη την Ελλάδα.

Στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, που έγινε παράλληλα με την προγραμματισμένη για σήμερα απεργιακή συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι, το ΕΚΑ, η ΟΙΥΕ, η ΟΤΟΕ εργαζόμενοι στα Ναυπηγία Σκαραμαγκά, οι ενώσεις των εμπόρων, η Λαϊκή Ενότητα κ.ά.

 

Τη δική τους κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι οι οποίοι αρχικά συγκεντρώθηκαν μπροστά πό τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Ταυτόχρονα, έξω από τη Βουλή συγκεντρώθηκαν και ένστολοι προκειμένου να διαδηλώσουν για το ασφαλιστικό-φορολογικό. Οι ένστολοι περικυκλώθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ, για την αποφυγή επεισοδίων.