X

“Αιφνιδιασμός” με ψήφο στα 17

Σε διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος. Τι προβλέπει για μείωση των εδρών των βουλευών και κατάτμηση περιφερειών. Σε πόσα κομμάτια "σπάει" η Β΄  Αθήνας.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Σε διαβούλευση αναμένεται να τεθεί στο προσεχές διάστημα ο νέος εκλογικός νόμος, με τον οποίο η κυβέρνηση προωθεί σημαντικές αλλαγές στο σύστημα ανάδειξης των αιρετών της εθνικής αντιπροσωπείας.

Πρόκειται για ένα πακέτο τεσσάρων νομοσχεδίων, που έχουν ετοιμαστεί από τον υπουργό Εσωτερικών σε συνεργασία και με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε οι τροποποιήσεις που θα επέλθουν να ικανοποιούν τα αιτήματα από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης.

Απώτερος στόχος είναι η ψήφισή τους με την ευρύτατη πλειοψηφία των 2/3, ώστε να ισχύσει από την επόμενη εκλογική διαδικασία η οποία θα γίνει με την απλή και ανόθευτη, όπως την χαρακτηρίζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναλογική. Στην αιχμή των αλλαγών βρίσκονται η καθιέρωση της ψήφου στα 17.

"Κλειδί" το bonus των εδρών

Στο σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται μείωση του bonus για το πρώτο κόμμα απο τις 50 στις 30 έδρες. .

Θα το δικαιούνται το κόμμα ή οι συνεργαζόμενοι πολιτικοί σχηματισμοί που συγκεντρώνουν ποσοστό τουλάχιστον 40%.

 

Προβλέπεται ακόμη το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, στις οποίες εφεξής μπαίνει πλαφόν εκλόγιμων θέσεων, οι οποίες περιορίζονται στις 10, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται οι επτά μονοεδρικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Β΄Αθήνας προβλέπεται να "σπάσει" σε 4 νέες περιφέρειες.

Μείωση των εδρών

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της μείωσης των εδρών του κοινοβουλίου στις 200 ή 250 από 300 σήμερα. Παρά τις αρχικές σκέψεις και εισηγήσεις δεν προβλέπεται αλλαγή του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Μια από τις καινοτομίες είναι η καθιέρωση προκριματικών εκλογών προκειμένου οι πολιτευτές να λαμβάνουν το χρίσμα του υποψήφιου βουλευτή, αλλά και της θέσπισης  για πρώτη φορά θητείας για τους εκλεγέντες η οποία σύμφωνα με την εισηγητική πρόταση θα είναι 12ετης.

Ενώση Κεντρώων: ο ΣΥΡΙΖΑ "τρέχει" γιατί πέφτουν τα ποσοστά του

«Η τάχιστη δημοσκοπική του κατάρρευση, έχει κάνει τον Σύριζα να ζητά απεγνωσμένα αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πάγιο αίτημα μας είναι η απλή αναλογική γιατί μόνο έτσι ευνοούνται οι κυβερνήσεις συνεργασιών για το καλό της Ελλάδας. Όσο για την σκέψη να ψηφίζουν και όλοι όσοι έχουν ηλικία άνω των 17 ετών είναι κάτι που ασφαλώς και δεν θα μας ενοχλούσε, μιας και στην Ένωση Κεντρώων δίνουμε μάχες κυρίως για τους νέους, για όλους εκείνους που ονειρεύονται συνθήκες ομαλές στην χώρα τους ώστε να μπορέσουν να παράξουν έργο και να μην φύγουν για την ξενιτιά. Στηρίζουμε και τους νέους με όλες μας τις δυνάμεις, κάτι που δυστυχώς δεν κάνει κανείς», τονίζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.