X

Αντιδράσεις για την αρχειοθέτηση υπόθεσης της Χρυσής Αυγής

Ερώτηση 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ant1news

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η αρχειοθέτηση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών της δικογραφίας για το ρατσιστικό πογκρόμ που εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2011.

Με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση, 26 βουλευτές με επικεφαλής τη Βασιλική Κατριβάνου, με ερώτηση τους στη Βουλή, τονίζουν ότι η διαρκής ατιμωρησία ρατσιστικών πράξεων εκτρέφει το ρατσισμό και το έγκλημα, ακυρώνει απολύτως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη έννομη προστασία των θυμάτων και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων.

«Δυστυχώς τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και η Ελληνική Δικαιοσύνη δικαίωσε τους δράστες αυτών των βίαιων επιθέσεων, αφού τους απέδειξε ότι δεν είχαν κανένα λόγο να φοβούνται να εγκληματούν ακόμη και on camera», τονίζουν και ζητούν απαντήσεις από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

1. Για ποιο λόγο μία έρευνα που χαρακτηρίστηκε ως «κατεπείγουσα» χρειάστηκε δύο   ολόκληρα   χρόνια   διερεύνησης, και μάλιστα απολύτως άκαρπης, για να διεξαχθεί; Θα αναζητηθούν πειθαρχικές ευθύνες από τα εμπλεκόμενα αρμόδια όργανα με δεδομένο ότι τα αδικήματα υπέπεσαν σε παραγραφή;

2. Ανατέθηκε η ποινική της  διερεύνηση στον αρμόδιο για το ρατσιστικό έγκλημα εισαγγελικό λειτουργό, και εάν όχι για ποιο λόγο συνέβη αυτό;

3. Πότε και σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη διερεύνηση και τιμωρία ρατσιστικών εγκλημάτων, ώστε να μην υπάρχει διάχυτο στην κοινωνία το αίσθημα της πλήρους ανοχής και ατιμωρησίας βίαιων εγκλημάτων  και της ακύρωσης εν τοις πράγμασι του συνταγματικού δικαιώματος έννομης προστασίας για τα θύματα;»