X

Κορυφώνεται η “μάχη” για το πολυνομοσχέδιο

Το απόγευμα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Σφοδρές αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια της Βουλής. Nέα σύσκεψη για εξεύρεση ισοδυνάμων, ώστε να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια.

Ant1news

Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σήμερα, για να κορυφωθεί με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το απόγευμα, την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα για να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια. Για το λόγο αυτόν, συγκαλέστηκε σύσκεψη υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή των Υπουργών  Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης καθώς επίσης και των αναπληρωτών Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας υπήρξαν εντάσεις, μεταξύ Υπουργών και βουλευτών, οι οποίες σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει και η ψήφιση αναμένεται αργά το απόγευμα, με σκοπό το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα για το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων, το οποίο έφτασε στη Βουλή ως τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους Υπουργούς να καταθέσουν σήμερα προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα, έναντι στο «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων.

Προηγουμένως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο, ξεκαθαρίζοντας ότι, ασκούν βέτο στην ψήφισή του, καθώς ακυρώνει την απόφαση του ΣτΕ για την αναδρομική καταβολή των ποσών που αναλογούν στις μειώσεις των ένστολων και την επαναφορά των μισθολογίων τους στα επίπεδα του 2012. Με άλλα λόγια, το κόμμα της συγκυβέρνησης δεν προτίθεται να ψηφίσει το συγκεκριμένο μέτρο.

Υψηλοί τόνοι στην Ολομέλεια

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου, από το βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο και συγκεκριμένα για τα άρθρα που αφορούν στο δημοσιονομικό διορθωτή, τον λεγόμενο «κόφτη» και στη σύσταση του Ταμείο Αξιοποιήσεων και Επενδύσεων Δημόσιας Περιουσίας.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν το αίτημα, το οποίο όμως απορρίφθηκε από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Σφοδρή αντιπαράθεση

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στη φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη, η οποία βρίσκεται στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, όταν ο δεύτερος απάντησε στον πρώτο, κατηγορώντας τον ότι, εκείνος είχε στο γραφείο του φωτογραφία του Γεωργίου Παπαδόπουλου.

«Η φωτογραφία στο γραφείο του κ. Πολάκη ήταν χθες και η δική μου, όταν ήμουν 21 χρόνων. Είναι πιο κρίσιμο νομίζω να μας πει ο κ. Πολάκης τι ψηφίζει σήμερα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», απάντησε ο Μάκης Βορίδης.