X

Δεν βρέθηκαν ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια

Η Κυβέρνηση κέρδισε χρόνο… καταθέτοντας νομοτεχνική βελτίωση που της επιτρέπει να βρει τα ισοδύναμα ως το τέλος του έτους, για να μη παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια.

Ant1news

Η θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση για το «πάγωμα» για των ειδικών μισθολογίων, οδήγησε τον Πρωθυπουργό να ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων προκειμένου να μην ισχύσει το διετές πάγωμα από 1/1/2017.

Όπως προέκυψε όμως από την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, κατά την ομιλία του στη βουλή στη διάρκεια συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, η Κυβέρνηση μπορεί να βρει τα ισοδύναμα ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, για να αποφύγει το πάγωμα μέσω νομοτεχνικής διόρθωσης που κατέθεσε.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νομοτεχνική διόρθωση που αφορά στο άρθρο 236 του πολυνομοσχεδίου για τα ειδικά μισθολόγια που κατέθεσε ο Γιώργος Χουλιαράκης, δίδεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα επί του προϋπολογισμού ώστε να μην ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων.

Έτσι, σύμφωνα με την βελτίωση, δεν θα ισχύσει η τροπολογία η οποία προέβλεπε το «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης και των προαγωγών για δύο χρόνια των εργαζόμενων που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο.

Ο αναπληρωτής  υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής διάταξης ανέφερε ότι η εν εξελίξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι αναμφίβολα η πιο δύσκολη, κρίσιμη και σημαντική γιατί κλείνει όλες τις δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η επόμενες αξιολογήσεις δεν θα περιλαμβάνουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

Παράλληλα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα καθώς καλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, το 2017 και το 2018.

Ο κ. Χουλιαράκης, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τόνισε ότι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

"Η αξιολόγηση που ολοκληρώνεται σήμερα δεν είναι η τελευταία, είναι όμως αναμφίβολα η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική και κλείνει όλες τις χρηματοπιστωτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έως το 2018" σημείωσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο αναγνώρισε ότι "είναι μέτρα που επιβαρύνουν το διαθέσιμο εισόδημα" και πρόσθεσε ότι, "οι περισσότεροι φόροι που αποτελούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, δημιουργούν λάθος κίνητρα και λειτουργούν υφεσιακά".

Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το βάρος της προσαρμογής να γίνει με τρόπο ήπιο και κοινωνικά δίκαιο ήπιο.

"Τα χαμηλά εισοδήματα επιβαρύνονται ελάχιστα ή και καθόλου, η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών επιβαρύνεται λιγότερο από πριν και υπάρχει μεγάλη διασπορά στους έμμεσους φόρους, ώστε κάθε νοικοκυριό με ένα μικρό κομμάτι επιβάρυνσης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να διατηρήσει την αξιοπιστία της χώρας και να απαλλαγεί από την επιτροπεία μια ώρα νωρίτερα", τόνισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι η χώρα οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση επειδή προηγούμενες κυβερνήσεις "δημιουργούσαν ελλείμματα σα να μην υπάρχει αύριο".

'Άσκησε τέλος κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητούν μείωση των φόρων.

"Μείωση σημαίνει επιστροφή των ελλειμμάτων και απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας ή μεγάλη μείωση δαπανών και περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους. Η επιστροφή στο νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό της δεκαετίας του 1980, δεν βοηθάει ούτε την παράταξή σας ούτε τη χώρα", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κατέληξε λέγοντας πως, "το μόνο πειστικό αφήγημα για τη χώρα είναι αυτό της κυβέρνησης της Αριστεράς".