X

Κατατέθηκε η τροπολογία για τις offshore

«Θυελλώδης» η συζήτηση στη Βουλή. Αποχώρησε η ΝΔ. Τι προβλέπει η τροπολογία. Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση.

Ant1news

Κατατέθηκε η τροπολογία για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ. Το νομοσχέδιο εισήχθη στις 10 προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.

Την κατάθεση της τροπολογίας είχε προαναγγείλει απο χθες η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η εφημερίδα Αυγή με πρωτοσέλιδο τίτλο έβγαλε «οφσάιντ» την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί».

Επικριτικές ήταν δηλώσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες, ενώ η ΝΔ σύσσωμη υπέγραψε σχετική επερώτηση στη Βουλή. 

Δένδιας: Εμπαίζετε την Βουλή και τον λαό

«Αν είναι τόσο διαυγής, δίκαιη και εφαρμόσιμη η τροπολογία που καταθέσατε, γιατί δεν ήταν αυτή η αρχική βούληση της Κυβέρνησης;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας, υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι απολύτως ανεφάρμοστη και αντισυνταγματική και στην ουσία η Κυβέρνηση πετυχαίνει μέσω αυτής τον στόχο της, που είναι η «αμνήστευση».

Εμπαίζετε την εθνική αντιπροσωπεία και το λαό, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και καταγγέλλοντας εκ νέου την Κυβέρνηση, ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΝΔ, από την συζήτηση.

To περιεχόμενο της τροπολογίας

Η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, εισάγει καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή και προσδιορίζει τις απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Ορίζει, επίσης, ότι «καταργείται από τότε που ίσχυσε η διάταξη του άρθρου 178 του ν. 4389/2016 (Α' 97)».

Η καθολική απαγόρευση που εισάγει η τροπολογία - η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή, Ν. Παρασκευόπουλο, Ευ. Τσακαλώτο και Δ. Παπαγγελόπουλο - αφορά, στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης.

Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα.

Η απαγόρευση ισχύει και για τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος.

Στη νέα διάταξη η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα, αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση περιλαμβάνει και κράτη των οποίων το φορολογικό σύστημα είναι καταφανώς ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού. «Όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς» αναφέρει επίσης η εισηγητική έκθεση.

Ως παρένθετα πρόσωπα νοούνται σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί Σύμφωνο Συμβίωσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων.

Επίσης, τίθεται αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα.

Η παραβίαση των διατάξεων προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ, που εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.

Δείτε απευθείας τη συζήτηση στη Βουλή