X

Με εκατέρωθεν “καρφιά” ψηφίστηκε η τροπολογία για τις offshore

Ένταση και διαξιφισμοί στην Βουλή. Άγριος καβγάς Τσίπρα - Θεοδωράκη για τις offshore των υπουργών. Αποχώρησε από την συζήτηση η ΝΔ.

Ant1news

Με 190 "ναι" υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση πολιτικών από τη συμμετοχή σε offshore, ενώ είχε προηγηθεί η συζήτηση η οποία χαρακτηρίστηκε από  ένταση, διαξιφισμούς και τελικά την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ. 

«Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων , ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε η ΝΔ, που το πρωί είχε καταγγείλει την κυβέρνηση ότι αμνηστεύει ποινικά αδικήματα με τον προηγούμενο ψηφισμένο νόμο.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: "Τα δάνεια της παλιάς κακής πολιτικής τα έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν αναπληρώνουμε τους παλιούς, εσείς έχετε στο επιτελείο σας ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχουν κατακλέψει πολιτικό χρήμα" .

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όρθιοι κάλεσαν τον κ. Θεοδωράκη να πει ονόματα «αλλιώς είναι συκοφάντης».

 

Ακολούθησε μικρή διακοπή της συνεδρίασης με υπόδειξη της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου να ηρεμήσουν τα πνεύμα και να δοθεί χρόνος στον κ. Θεοδωράκη να μιλήσει με ονόματα επί των καταγγελιών του.
Όταν ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση στην Ολομέλεια ο κ. Θεοδωράκης πήρε τον λόγο για να πει ότι «οι βασικότεροι συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου είτε είναι σε υπουργικές θέσεις, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ή στο γραφείο του πρωθυπουργού», προσθέτοντας πως «αυτά τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναπεί».



Κατόπιν αυτού παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «συκοφαντία» τα όσα υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης, ειδικώς καθώς του δόθηκε η δυνατότητα να επανέλθει και να δικαιολογήσει τα λεγόμενά του ως ειπωμένα εν τη ρύμη του λόγου. Ο Πρωθυπουργός λίγο νωρίτερα στην ομιλία του ανέφερε οτι "αυτή εδώ η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχθούμε μύγα στο σπαθί μας σε θέματα ηθικής".

 

Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον κ. Θεοδωράκη ότι σχοινοβατεί μεταξύ ενός λόγου που φαντάζει σοβαρός, τεκμηριωμένος και ήρεμος και του λαϊκισμού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τον κ. Τσίπρα ειδικώς αυτές τις μέρες να μην λέει ότι δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του, γιατί «τα ίδια έλεγε για τα μνημόνια ότι θα τα σκίσει και θα τα καταργήσει με ένα νόμο κι ένα άρθρο, ότι δεν θα δεχθεί μύγα στο σπαθί του».

 

Προηγήθηκε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού την κριτική που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες «περί δήθεν συγκάλυψης διακίνησης μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής» όπως είπε.



Ο κ. Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε ότι η συζητούμενη διάταξη αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας, είναι στοχευμένη στη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και καλύπτει όλα τα κενά που είχαν διαπιστωθεί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δε μπορούσαν να καλύψουν. 

 

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, κατά την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας. Κατατηγόρησε την κυβέρνηση, «ότι κατά τρόπο πονηρό δήθεν κατ' απαίτηση της εναρμόνισης με τους κανόνες της Επιτροπής GRECO και σε μνημονιακές ρυθμίσεις φέρνει διάταξη η οποία στην πραγματικότητα, περιορίζει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «κατά το διάστημα που ίσχυσε η διάταξη, οι οποιαδήποτε παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους».