X

Σφοδρή αντιπαράθεση για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco

Για διγλωσσία κατηγόρησαν την κυβέρνηση οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η απάντηση Δρίτσα στις επικρίσεις και τα ειρωνικά σχόλια.

Ant1news

Εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης –αντιπολίτευσης για τις διαδικασίες express που ακολουθήθηκαν, συζητείται σήμερα στην επιτροπή και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco, προκειμένου να την πάρει μαζί του στο ταξίδι του στο Πεκίνο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση την εισάγει εξ ανάγκης καθότι η διαδικασία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουνίου. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα, που έρχεται επικουρικά, αλλά αποτελεί μία σημαντική παράμετρο», απάντησε στις σφοδρές επικρίσεις και τα ειρωνικά σχόλια ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και διευκρίνισε ότι «δεν μπορούσε να έρθει νωρίτερα, γιατί υπήρχαν χρονοβόρες διαδικασίες, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκαν».

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε η απεγνωσμένη προσπάθεια της πλειοψηφίας να μην κληθούν προς ακρόαση εκπρόσωποι του κινεζικού κολοσσού με το επιχείρημα πως θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, καθώς στους κληθέντες φορείς δεν πρέπει να υπάρχουν επιχειρηματίες.

Οι εισηγητές των κομμάτων στις τοποθετήσεις τους μίλησαν για διγλωσσία της κυβέρνησης, καθώς άλλα έλεγε στο παρελθόν κι άλλα πράττει τώρα. « Έχετε αναλογιστεί πόσες άλλες επενδύσεις χάσαμε από τον πόλεμο που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην συγκεκριμένη συμφωνία; Οι κινήσεις του πρωθυπουργού κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση καταδεικνύοντας την διγλωσσία που διακατέχει τον πρωθυπουργό», είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Θοδωρή τα έμαθες τα νέα; Από το Λιμάνι της Αγωνίας περάσαμε στην αγωνία και στην λαχτάρα για την εξουσία», είπε και χαρακτήρισε «ρουσφέτι» προς την Cosco τη μετάταξη των υπαλλήλων του ΟΛΠ στο δημόσιο. «Γιατί δεν κάνετε το ίδιο με τον Μαρινόπουλο;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ειρωνικά: «Κουράγιο Θοδωρή. Ελπίζω με την καρέκλα του υπουργείου σου να απαλύνεις τον πόνο για το ξεπούλημα του λιμανιού».

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ έκανε λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ενώ ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που μια ιδιωτικοποίηση πλήττει το Δημόσιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.» Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης είπε ότι το λιμάνι πωλείται σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήταν αυτή που προκάλεσε με τις παλινωδίες της την κατάσταση αυτή.