X

Οργή Χουλιαράκη για Γκαλμπρέιθ: Φαιδρότητες αυτά που λέει…

Έξαλλος ο Γιώργος Χουλιαράκης με τον συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, όμως, επιμένει...

Ant1news


Ευθείες βολές κατά του συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκαλμπρέϊθ για τα αποκαλυπτικά γεγονότα που περιγράφει στο βιβλίο του για το Plan B που εκπονούσε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, εξαπέλυσε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

«Ποιος είναι αυτός αυτά που λέει αυτά; Είναι απίστευτες φαιδρότητες και ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί από έναν άνθρωπο που δεν είχε καμία απολύτως θεσμική θέση», είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή.

«Να μας πει με ποιους συμμετείχε, σε ποιες συσκέψεις από τη στιγμή που δεν είχε καμία θεσμική επαφή με την δομή της διαπραγμάτευσης από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

Γκάλμπριεθ: προληπτικό το σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη

Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, πάντως, επανέρχεται με άρθρο στην ιστοσελίδα του Γιάνη Βαρουφάκη υπογραμμίζοντας ότι το plan b (ή plan X) ήταν προκαταρκτικό έκτακτο σχέδιο σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εξωθούσαν την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Όπως εξηγεί τον Μάρτιο του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε τη συνδρομή του σε ένα «εύθραυστο εγχείρημα». Επρόκειτο, συμπληρώνει για «την προετοιμασία ενός προκαταρκτικού έκτακτου σχεδίου, -το οποίο ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό- σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ».

«Ήταν απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Μαζί με μια μικρή ομάδα εργάστηκα για περίπου έξι εβδομάδες πάνω στο σχέδιο αυτό και καταθέσαμε ένα υπόμνημα με την ονομασία “Plan Χ”, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου», προσθέτει διευκρινίζοντας  πως «η δουλειά μας επικεντρώθηκε στην οικονομική και νομική εξειδίκευση των μελών της ομάδας, την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία για τη μετάβαση σε ένα άλλο νόμισμα, τις ιδιωτικές συζητήσεις με έμπιστους ειδικούς αλλά και τη συγκέντρωση πληροφοριών για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ «στόχος ήταν η δημιουργία ενός περιγράμματος μέτρων που θα έπρεπε να ληφθούν αλλά και των προβλημάτων που θα προέκυπταν».

«Είχαμε πλήρη επίγνωση» τονίζει «των δυσκολιών που η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε αν αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ αλλά και των κινδύνων που θα ακολουθούσαν αν γινόταν γνωστό το σχέδιο μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που δουλέψαμε όσο το δυνατόν πιο διακριτικά και κυρίως μακριά από την Αθήνα».

Ξεκαθαρίζει πως «η ευρύτερη ελληνική κυβέρνηση – έξω από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και μέσα σε αυτό- δεν είχε εμπλακεί σε αυτό το εγχείρημα» . Παραδέχεται  ότι δεν ήταν εφικτό να υπολογιστούν με ακρίβεια όλες οι παράμετροι του εγχειρήματος στον επιθυμητό βαθμό, καθώς οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες. «Δεν ήταν η αποστολή μας να κάνουμε συστάσεις και για αυτό δεν κάναμε καμία. Προετοιμαζόμασταν για ένα σενάριο που όλοι ελπίζαμε ότι θα αποφεύγαμε», λέει χαρακτηριστικά.

 «Στο τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης συζήτησε το περιεχόμενο της δουλειάς που είχαμε κάνει, με τον πρωθυπουργό, και εκείνος, όπως όλοι γνωρίζουν, πήρε την τελική απόφαση. Αυτή ήταν μια απόφαση που εναπόκειτο στον πρωθυπουργό», καταλήγει ο Γκαλμπρέιθ σημειώνοντας πως έφυγε από την Ελλάδα στις 7 Ιουλίου με ανάμεικτα συναισθήματα.