X

Ψήφο στους απόδημους Έλληνες και κατάτμηση της Β’ Αθηνών ζητά η ΝΔ

Τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο.

Ant1news


Ως προϋποθέσεις για «ευρεία συναίνεση» στον εκλογικό νόμο θεωρεί η ΝΔ το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες και την κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τρείς Περιφέρειες.

Ως εκ τούτου, η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία, στο σχέδιο νόμου της  για τον εκλογικό νόμο, με την οποία δίνεται η δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές του Απόδημου Ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή.  Με την τροπολογία προβλέπεται, επίσης, η κατάτμηση της εκλογικής Περιφέρειας Β' Αθηνών του Νομού Αττικής.

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας, ο  Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Αττικής, Μάκης Βορίδης, δήλωσε:

«Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σήμερα, τροπολογία στον εκλογικό νόμο - που συζητείται στην Επιτροπή ακόμα - με την οποία ζητά, ουσιαστικά, από την Κυβέρνηση να την αποδεχθεί, προκειμένου να νομοθετηθεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού αφενός και δεύτερον να κατατμηθεί η εκλογική Περιφέρεια της Β’ Αθηνών  σε τρεις επιμέρους εκλογικές Περιφέρειες.  

Αυτά είναι σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει - εάν συμφωνεί  και η Κυβέρνηση - ευρεία συναίνεση. Είναι σημεία τα οποία έθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Είναι σημεία τα οποία είναι θετικά και θα μπορούσαν άμεσα να ισχύσουν.  

Αντιθέτως, η Κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας επιλέγουν μία διχαστική πολιτική σε ζητήματα στα οποία υπάρχει σφοδρότατη διαφωνία και αντίρρηση, όπως είναι το θέμα της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και βεβαίως της μείωσης του ορίου ηλικίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.  

Εδώ, λοιπόν, φαίνονται ξεκάθαρα οι προθέσεις όλων.  

Η Νέα Δημοκρατία συμβάλλει θετικά, δημιουργικά, με προτάσεις που μπορούν να αποκτήσουν ευρεία συναίνεση. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει σε ένα λόγο διχαστικό και διαιρετικό, για μεγάλα ζητήματα, που κανονικά θα έπρεπε να ενώνουν και όχι να διχάζουν.»