X

Στην Βουλή η “μάχη” για την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία

Στην Ολομέλεια η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή. Η στάση που θα κρατήσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ant1news

Στη Βουλή μεταφέρεται και πάλι η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και διερεύνηση των αιτιών που επέβαλαν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την επιβολή των capital controls.

Στη σημερινή πολιτική αντιπαράθεση θα λάβουν μέρος όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι να αναμένεται να στηρίξουν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την Ένωση Κεντρώων να στέκεται ενάντιά της. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή αναμένεται να ψηφίσουν παρόν.

Οι ομιλίες των αρχηγών, που θα γίνουν μετά τις 18:00 θα κορυφώσουν την πολιτική αντιπαράθεση, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία, μετά τις 21:00.

Το λόγο θα πάρουν, εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Τη συζήτηση θα κλείσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για τη συζήτηση και όχι ο Πρωθυπουργός.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του εισηγητή της Χρήστου Σταϊκούρα, αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση τόσο για το ότι η διαδικασία της συζήτησης καθυστέρησε τέσσερις μήνες να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση, όσο και επί της ουσίας, καταλογίζοντας λάθος χειρισμούς στη διαπραγμάτευση, οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα σε «οικονομική καταστροφή».

Θα καλέσει, επίσης, την κυβέρνηση να εκτιμήσει το κόστος της «δημιουργικής ασάφειας» στην οικονομία, το κόστος της «έντιμης διαπραγμάτευσης» στις τράπεζες αλλά και το κόστος του δημοψηφίσματος. Για τη στήριξη των παραπάνω κατηγοριών, επιχειρήματα αποτελούν και οι εκτιμήσεις του Γιάννη Στουρνάρα, ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ, όσο και για τα περί εισβολής στο Νομισματοκοπείο και τη δημιουργία παράλληλου νομίσματος.

Η ΝΔ αναμένεται να καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πρότασή της, με επιχείρημα ότι, τον Απρίλιο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπερψηφίσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνούσε τις ευθύνες για την υπογραφή του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου, η οποία διεκόπη από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναμένεται να απαντήσει στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραθέτοντας αριθμούς και στοιχεία για το κόστος της διαπραγμάτευσης της σημερινής εν συγκρίσει με την προηγούμενη κυβέρνηση.