X

Μητσοτάκης: η εξεταστική θα γίνει από την επόμενη Βουλή

«Αποτελεί δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε, από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ant1news


Η εξεταστική επιτροπή για τη διαπραγμάτευση του 2015 θα γίνει από την επόμενη Βουλή δεσμεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια καυτηριάζοντας την απουσία τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Πάνου Καμμένου , λέγοντας για τον πρωθυπουργό ότι «με το προαύλιο τα πάει μία χαρά, με την Ολομέλεια βλέπω ότι έχει κάποιες δυσκολίες» και για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι «και στη Μογγολία θα πήγαινε για να αποφύγει τη συζήτηση».

 «Μπορεί να λείπετε σήμερα από τη Βουλή κ. Τσίπρα, αλλά αυτή η εξεταστική θα γίνει» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «εάν καταψηφιστεί η πρότασή μας, στην επόμενη Βουλή αυτή η εξεταστική θα γίνει, αποτελεί δέσμευση της ΝΔ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τους πρώτους έξι μήνες του 2015 «σαν ένα κακό όνειρο, μόνο που είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια δυσάρεστη ανάμνηση» και οι πολίτες, όπως πρόσθεσε, σήμερα πληρώνουν το οδυνηρό τίμημα αυτής της καταστροφικής περιόδου.

Εκτίμησε ότι το συνολικό κόστος είναι τεράστιο, όπως και αν υπολογιστεί, επικαλούμενος και τους υπολογισμούς του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγλκλινγκ, περί 100 δισ. ευρώ, αλλά και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για 86 δισ. ευρώ.

 «Οι πολίτες πληρώνουν σήμερα το λογαριασμό» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ και οι περικομμένες συντάξεις είναι το οδυνηρό τίμημα αυτής της περιόδου.

«Η οικονομία βούλιαξε στην ύφεση, επιχειρήσεις έκλεισαν, εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, το κράτος απώλεσε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία. Το 2015 φτάσαμε κοντά σε μία εθνική τραγωδία. Εξαιτίας σας η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση και θα παραμείνει σε αυτή και το 2016» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη «προφανώς υπάρχουν σημαντικές πολιτικές ευθύνες» αλλά για να καταλογιστούν «πρέπει πρώτα από όλα να μάθουμε πώς και γιατί έγινε ότι έγινε».

«Η ευθύνη για τους χειρισμούς του κ. Βαρουφάκη βαραίνει τον κ. Τσίπρα. Αυτός τον επέλεξε, αυτός τον στήριξε, αυτός τον ανέχθηκε. Ως πότε θα κρύβεστε κ. Τσίπρα πίσω από τον κ. Βαρουφάκη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν είχατε σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Το μόνο σχέδιο σας από την αρχή ήταν η κατάληψη της εξουσίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον απόντα πρωθυπουργό σημείωσε ότι «θα έπρεπε να είστε ο πρώτος που να επιθυμεί αυτή την εξεταστική» και «θα ήταν για εσάς μια ευκαιρία να πείτε ένα συγνώμη. Αλλά δεν θα το κάνετε γιατί αρνείστε να μάθετε από τα λάθη σας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτήρισε, τέλος «θλιβερό» τον Αλέξη Τσίπρα επικαλούμενος τη  φράση “για πρώτη φορά η δημοκρατία στην εξουσία”, που είπε ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση.