X

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση προστασία των συντάξεων

Την προστασία των αναδρομικά καταβαλλόμενων συντάξεων απο τις κατασχέσεις ζητά ο Γιάννης Θεοφύλακτος με επίκαιρη ερώτησή του.

Ant1news

Πως προτίθεται η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας να προστατεύσει τις αναδρομικά καταβαλλόμενες συντάξεις από τις κατασχέσεις, ζητά να πληροφορηθεί με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος.

Ο βουλευτής στην ερώτησή του με θέμα "ακατάσχετο συντάξεων" υπενθυμίζει ότι προβλέπεται εξαίρεση της κατάσχεσης των απαιτήσεων από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.

"Η προστασία από την κατάσχεση αφορά κάθε μηνιαίως καταβαλλόμενο μισθό ή σύνταξη. Δικαιολογητικός λόγος θέσπισης του ακατάσχετου είναι η εξασφάλιση επαρκών οικονομικών πόρων του εργαζόμενου και του συνταξιούχου για τη διαβίωσή του", τονίζει και προσθέτει ότι από την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης έως την ημέρα χορήγησης της σύνταξης μεσολαβεί χρονικό διάστημα μηνών, με αποτέλεσμα συντάξεις πολλών μηνών να καταβάλλονται αναδρομικά.

"Παρατηρείται, έτσι, το φαινόμενο, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα να προβαίνουν σε κατάσχεση του συνολικού αναδρομικά καταβαλλόμενου ποσού της σύνταξης, αφήνοντας υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ή, κατά περίπτωση, τα 1.250 ευρώ ή και μηδενικό υπόλοιπο. Αυτό, όμως, έρχεται σε αντίθεση με την προστασία της σύνταξης ως ακατάσχετης, καθώς η προστασία αυτή καταλαμβάνει κάθε μηνιαίο ποσό σύνταξης, ανεξαρτήτως του χρόνου χορήγησής της", αναφέρει.