X

Στην Ολομέλεια η “μάχη” για τα προαπαιτούμενα

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση. Βασικό σημείο τριβής οι ΔΕΚΟ που θα υπαχθούν στο νέο υπερταμείο. Βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων θα καταψηφίσουν τις διατάξεις για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Ant1news

Ψηφίζεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει και τη μεταβίβαση 6 ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η κυβερνητική πλειοψηφία που δέχεται από χθες σφοδρές επικρίσεις για το θέμα αυτό, απέρριψε τις αιτιάσεις για ξεπούλημα και μίλησε για αξιοποίηση προς όφελος του γενικού συμφέροντος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε πάντως, και το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης
, αν και -όπως είπε- όσο ο ίδιος είναι υπουργός δεν θα ιδιωτικοποιηθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Τις επίμαχες διατάξεις θα καταψηφίσουν οι δύο βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων που  συνεργάζονται με την κυβέρνηση. Ένας εξ αυτών είναι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. 

Και για αυτό κλήθηκαν στο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να αλλάξουν γνώμη. Οι δύο βουλευτές της πλειοψηφίας, προερχόμενοι από τους Οικολόγους Πράσινους δεν φαίνεται να πείσθηκαν από τις διευκρινίσεις που τους έδωσε χθες βράδυ ο κ. Τσακαλώτος σε μια άτυπη συνάντηση που είχαν, και σήμερα το πρωί με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τη μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο Υπερταμείο, κατεβάζοντας στις 151 τις ψήφους της πλειοψηφίας. 

Στην κυβέρνηση, πάντως, επιμένουν ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού. Είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Οικονομικών χθες, πως όσο είναι υπουργός δεν θα ιδιωτικοποιηθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.

 

Σε ότι αφορά στις ΔΕΚΟ που περνούν στο Υπερταμείο ο Π. Σκουρλέτης  επανέλαβε σήμερα ότι μεταφορά δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση. 

Υπενθυμίζεται η φράση του Χρήστου Σπίρτζη ότι «με τους κανόνες της αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει ιδιώτης να αγοράσει εταιρεία που έχει 800 εκατ. ευρώ δάνεια και δεν έχει περιουσία, εκτός αν κατέβει ο Ιησούς Χριστός να την αγοράσει». 

«Το χρυσό μετάλλιο στην αύξηση του ΦΠΑ πήρε η Μύκονος, το αργυρό η Ρόδος και το χάλκινο η Σαντορίνη», ανέφερε και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν κατάφεραν ποτέ να εισπράξουν τέτοια ποσά από αυτούς τους τουριστικούς προορισμούς.

 

Με κόντρες η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων με τον Ανδρέα Ριζούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με το ΔΝΤ και γι αυτό παρατηρούνται καθυστερήσεις και να επιτίθεται στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη για όσα έλεγε εναντίον της ΝΔ παλαιότερα.

«Για πόσο καιρό ακόμη, νομίζει η κυβέρνηση ότι θα ταΐζει σανό τους ιθαγενείς;», διερωτήθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη ΝΔ που σχολίασε εκ νέου την τοποθέτηση της συζύγου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, στο ΔΣ του Υπερταμείου. Ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ρωτήσει την Όλγα Χαρίτου εάν θα πήγαινε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη της 17Ν και δολοφόνου του Παύλου Μπακογιάννη, όπως έκανε ο σύζυγός της.

«Είστε πολιτικοί απατεώνες και έχετε εγκληματήσει σε βάρος της χώρας», είπε ο Γιάννης Μανιάτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και πρόσθεσε: «Τώρα εσείς εκχωρείτε το νερό και το ρεύμα, τη διοίκηση και την άσκηση επενδυτικής πολιτικής , είστε διαχειριστικά ανίκανοι και σας επέβαλλαν αυτό το περίφημο Υπερταμείο, υποθηκεύοντας όλη την περιουσία της Ελλάδας». 

Για  «ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας», μίλησε από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, που χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς στο θέμα της μεταβίβασης της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. «Είστε κυβέρνηση super market που λέτε στον καθένα ό,τι θέλει να ακούσει», σχολίασε από το Ποτάμι ο Κώστας Μπαργιώτας, ενώ ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ενωση Κεντρώων είπε προς την κυβέρνηση πως «το μόνο που δίνετε είναι ψηφοθηρικές υποσχέσεις».

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίζεται αργά το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής. Το ΚΚΕ έχει προαναγγείλει την υποβολή αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας.

Καυγάς Βαρβιτσιώτη – Τσακαλώτου

Μαλλιά κουβάρια έγιναν και χθες στη Βουλή με αφορμή την τοποθέτηση της συζύγου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, Όλγας Χαρίτου στο ΔΣ του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Οι σχετικές αναφορές του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από τη ΝΔ ενόχλησαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που τις χαρακτήρισε χυδαίες. «Εσείς που εμπαίζετε τον λαό μιλάτε για χυδαιότητες, να ανακαλέσει ο υπουργός», φώναζε ο βουλευτής της ΝΔ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιμένει.

 

«Παραφέρθηκα όταν σας χαρακτήρισα χυδαίο, χυδαίο ήταν αυτό που είπατε και πρέπει να ξέρετε ότι μετά από 100 χρόνια φεμινιστικού κινήματος οι γυναίκες έχουν τη δική τους υπόσταση και δεν είναι ούτε του ανδρός, ούτε του πατέρα», υποστήριξε.

«Με αποστόμωσε, άξιες συζύγους έχει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε σε έντονο ύφος  ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον  υπουργό Οικονομικών να επιμένει στα περί χυδαιότητας και να σημειώνει πως για αυτό η ΝΔ, όπως φαίνεται, είπε, στις δημοσκοπήσεις, δεν έχει μεγάλη απήχηση στις γυναίκες.