X

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα στην Βουλή

Το βράδυ ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο. Κόντρες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο Τσίπρας "έπεισε" Τσιρώνη και Δημαρά.

Ant1news

Ψηφίζεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει και τη μεταβίβαση 6 ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η κυβερνητική πλειοψηφία που δέχεται από χθες σφοδρές επικρίσεις για το θέμα αυτό, απέρριψε τις αιτιάσεις για ξεπούλημα και μίλησε για αξιοποίηση προς όφελος του γενικού συμφέροντος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε πάντως, και το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης
, αν και -όπως είπε- όσο ο ίδιος είναι υπουργός δεν θα ιδιωτικοποιηθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. 

Εν τω μεταξύ, μετά από συνάντηση με τον Αλέξη Τσιπρά και τον Αλέκο Φλαμπουράρη τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, όσο και ο βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Γ. Δημαράς αποφάσισαν να υπερψηφίσουν το άρθρο για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Οι δύο βουλευτές της πλειοψηφίας, προερχόμενοι από τους Οικολόγους σήμερα το πρωί με ανακοίνωσή τους δήλωναν ότι θα καταψηφίσουν τη μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο Υπερταμείο, κατεβάζοντας στις 151 τις ψήφους της πλειοψηφίας, ωστόσο, φαίνεται πως πείστηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μην καταψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο.

Είναι σύσσωμα τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αντίθετα στην πώληση του νερού, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Όπως είπε, άλλωστε, τα παραδείγματα σε παγκόσμια κλίμακα δείχνουν ότι όπου το νερό πουλήθηκε αυτό είχε ως αποτέλεσμα είτε την αύξηση της τιμής του αγαθού, είτε τη μείωση της ποιότητας του.

Ο Γιάννης Τσιρώνης ξεκαθάρισε στο Πρακτορείο ότι «επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν θα γίνει πώληση του νερού». 

Στην κυβέρνηση, άλλωστε, επιμένουν ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού. Είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Οικονομικών χθες, πως όσο είναι υπουργός δεν θα ιδιωτικοποιηθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. 

 

Σε ότι αφορά στις ΔΕΚΟ που περνούν στο Υπερταμείο ο Π. Σκουρλέτης  επανέλαβε σήμερα ότι μεταφορά δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση. 

Υπενθυμίζεται η φράση του Χρήστου Σπίρτζη ότι «με τους κανόνες της αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει ιδιώτης να αγοράσει εταιρεία που έχει 800 εκατ. ευρώ δάνεια και δεν έχει περιουσία, εκτός αν κατέβει ο Ιησούς Χριστός να την αγοράσει». 

«Το χρυσό μετάλλιο στην αύξηση του ΦΠΑ πήρε η Μύκονος, το αργυρό η Ρόδος και το χάλκινο η Σαντορίνη», ανέφερε και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν κατάφεραν ποτέ να εισπράξουν τέτοια ποσά από αυτούς τους τουριστικούς προορισμούς.

 

Με κόντρες η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων με τον Ανδρέα Ριζούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με το ΔΝΤ και γι αυτό παρατηρούνται καθυστερήσεις και να επιτίθεται στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη για όσα έλεγε εναντίον της ΝΔ παλαιότερα.

«Για πόσο καιρό ακόμη, νομίζει η κυβέρνηση ότι θα ταΐζει σανό τους ιθαγενείς;», διερωτήθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη ΝΔ που σχολίασε εκ νέου την τοποθέτηση της συζύγου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, στο ΔΣ του Υπερταμείου. Ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ρωτήσει την Όλγα Χαρίτου εάν θα πήγαινε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη της 17Ν και δολοφόνου του Παύλου Μπακογιάννη, όπως έκανε ο σύζυγός της.

 

«Είστε πολιτικοί απατεώνες και έχετε εγκληματήσει σε βάρος της χώρας», είπε ο Γιάννης Μανιάτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και πρόσθεσε: «Τώρα εσείς εκχωρείτε το νερό και το ρεύμα, τη διοίκηση και την άσκηση επενδυτικής πολιτικής , είστε διαχειριστικά ανίκανοι και σας επέβαλλαν αυτό το περίφημο Υπερταμείο, υποθηκεύοντας όλη την περιουσία της Ελλάδας». 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί η χώρα οδηγείται στην κατάρρευση, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν μπορώ να ακούω άλλο  τα κλάματα στην κυβέρνηση ότι της επιτίθενται,  ότι γίνεται δολοφονία χαρακτήρων και διαφορά τέτοια. Και ποιοι  τα λένε αυτά; Οι ίδιοι  άνθρωποι που οικοδόμησαν την καριέρα τους και  τον χαρακτήρα τους στο ψέμα, την εξαπάτηση και την ηθική δολοφονία των αντιπάλων τους», είπε στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ακόμη ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, κράτος δικαίου δικαιοσύνης, και λειτουργίας των θεσμών. 

Για  «ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας», μίλησε από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, που χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς στο θέμα της μεταβίβασης της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. «Είστε κυβέρνηση super market που λέτε στον καθένα ό,τι θέλει να ακούσει», σχολίασε από το Ποτάμι ο Κώστας Μπαργιώτας, ενώ ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ενωση Κεντρώων είπε προς την κυβέρνηση πως «το μόνο που δίνετε είναι ψηφοθηρικές υποσχέσεις».

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίζεται αργά το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής. Το ΚΚΕ έχει προαναγγείλει την υποβολή αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας.