X

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Εγκρίθηκε με 152 “Ναι” από την Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο. Κόντρες Κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ant1news

Με 152 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση (ΝΔ, ΧΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων) καταψήφισε με 141 ψήφους. Απουσίασε λόγω ασθένειας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ K. Σέλτσας.

Επίσης, με 152 ψήφους υπέρ και 141 κατά, ψηφίστηκαν τα άρθρα 1 και 2 (ασφαλιστικές ρυθμίσεις και ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο).

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των άρθρων 1 και 2, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ενώ σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν όταν στελέχη της Λαϊκής Ενότητας έριξαν από τα θεωρεία φέιγ βολάν κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Τσακαλώτος: Στοίχημα η στρατηγική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο Yπερταμείο 

Στοίχημα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη στρατηγική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο λεγόμενο Υπερταμείο και τη σύνδεσή τους με την αναπτυξιακή και κλαδική πολιτική.

Ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τα πυρά που δέχεται η Κυβέρνηση για το Υπερταμείο, κατήγγειλε εκστρατεία ψεύδους και υπογράμμισε πως από πουθενά δεν προκύπτει η υποχρέωση ιδιωτικοποιήσεων. «Δεν είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ και δεν είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι σε αυτό το Ταμείο «δεν υπάρχει επιτροπεία, δεν υπάρχει υποθήκευση όλης της περιουσίας, μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο, οι μετοχές δεν μεταβιβάζονται, οι μετοχές δεν μπορεί να κατασχεθούν».

 

Σφοδρές επικρίσεις από την Αντιπολίτευση

Ολομέτωπη επίθεση με αιχμή το Υπερταμείο, τις ασφαλιστικές και εργασιακές ρυθμίσεις και «την ακατανόητη ενεργειακή πολιτική», εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι συνομολόγησε την πλήρη κατάλυση οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της χώρας και οδήγησε την χώρα σε θεσμική υποδούλωση.

Από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα της χώρας. «Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ψήφο τους απόψε ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα. Πρόθυμοι, υπάκουοι και υποταγμένοι στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών», τόνισε και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση λέγοντας ότι οι μόνοι που δεν το αντιλαμάνονται είναι ο κ. Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη. 

«Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να πει: Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη των λίγων», τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημητρης Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι «η αρνητική ψήφος μας στο νέο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο είναι δεδομένη. Δεδομένη θα είναι και η πάλη μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές». 

«Είστε κύριοι της Κυβέρνησης οι καλύτεροι μαθητές ενός αποτυχημένου παλαιοκομματικού συστήματος και τους ξεπερνάτε», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Η χώρα έχει τρεις λύσεις: να ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας τον Γολγοθά του και να καταρρεύσει, ή να σχηματιστεί τώρα Οικουμενική Κυβέρνηση ή να πάμε σε εκλογές» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος προσέθεσε πως η τελική επιλογή ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα.