X

Τσίπρας: Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της

Μέχρι το τέλος του έτους περιμένουμε θετικές εξελίξεις για το θέμα του χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός. Τι είπε για εργασιακά και τηλεοπτικές άδειες.

Ant1news

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και το ζήτημα του χρέους είναι για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Μέχρι το τέλος του έτους περιμένουμε θετικές εξελίξεις για το θέμα του χρέους, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας τις δηλώσεις Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, υπάρχουν προϋποθέσεις να βγούμε από την κρίση.

Όπως είπε, τις επόμενες ημέρες κλείνει η πρώτη αξιολόγηση και θα δοθούν τα 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα θα πάνε στην αγορά, ενώ τόνισε ότι «η χώρα βρίσκεται σε ανάπτυξη από το γ' τρίμηνο και το 2017 μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη κοντά στο 3%. Η ανεργία είναι υψηλή αλλά μειώθηκε τέσσερις μονάδες».

Σύγχρονο πλαίσιο για την εργασία

Προσπαθήσαμε πολύ, με στόχο να προχωρήσουμε αλλά παράλληλα να προστατεύσουμε τα λαϊκά στρώματα.
Στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης θα διαπραγματευτούμε για να έχει η χώρα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εργαζόμενων. Για να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που καταργήθηκαν επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι γνωρίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι απέναντι, γιατί έχει προστρέξει να στηρίξει τις πλέον ακραίες θέσεις. Όπως είπε, οι «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» που υποσχέθηκε στη ΔΕΘ προβλέπουν ομαδικές απολύσεις και ξεπούλημα του κράτους.

«Εκεί είναι η διαφορά μας», είπε. Εμείς θέλουμε απομείωση του χρέους, χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε κατά της Αντιπολίτευσης και δη της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως έκανε ότι μπορεί για να μην διενεργηθεί και ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, ενώ αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις και καταγγελίες για προνομιακή αντιμετώπιση του επιχειρηματία Καλογρίτσα.

«Μετά είπαν ότι ο διαγωνισμός έγινε για να πάρει άδεια ο Καλογρίτσας για το ΣΥΡΙΖΑ TV, ζήτησε διευκόλυνση δεν του δόθηκε και έφυγε. Σε αυτόν τον τόπο ο νόμος ισχύει για όλους. Πάει κι η καραμέλα αυτή. Τώρα τι έχετε να πείτε;» είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και συνέχισε: «ρυθμίζεται το τοπίο με έγγραφα προσβάσιμα, με πολλές δικλείδες ασφαλείας, διότι εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

 

"Αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μας"

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός είπε πως «Όλα όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ, και δεν το αποκρύπτετε, μάλλον προϋποθέτουν νέες περικοπές στην Παιδεία. Πείτε μας, ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία και θα ήθελε να ονομάζεται ευρωπαϊκή;» διερωτήθηκε.

«Αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μας, μετά από 7 χρόνια. Πρώτη φορά άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγήτες» τόνισε ο κ.Τσίπρας, για να προσθέσει πως πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος για προσλήψεις 9100 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.

 

«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα» επισήμανε στη συνέχεια, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στις μέρες μας, που στα σχολεία μας φοιτούν παιδιά που δεν ανήκουν σε ένα μόνο δόγμα, οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

Στον διάλογο που συνεχίζεται, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας, εξέφρασε τον σεβασμό προς την Εκκλησία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρόλοι στον διάλογο πρέπει να είνα διακριτοί.

Το ζήτημα δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές...

«Το ζήτημα δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εντοπίζοντας μία από τις αιτίες στο εξεταστικό σύστημα που σπρώχνει φοιτητές να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια που δεν αγαπούν.

 

Τα κορυφαία πανεπιστήμια, παγκοσμίως, είναι δημόσια

«Τα κορυφαία πανεπιστήμια, παγκοσμίως, στην πλειοψηφία τους, είναι δημόσια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι ευρωπαϊκή παράδοση, ο ευρωπαϊσμός σας είναι κούφιος» είπε, απευθυνόμενος στην ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι όσοι προβάλλουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ως πανάκεια, «έχουν αναρωτηθεί γιατί οι απόφοιτοί μας του κατασυκοφαντημένου δημόσιου πανεπιστημίου είναι περιζήτητοι παντού;»

«Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3, την κοινωνία της ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας και ισότητας» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για το έργο που παρέχουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ απευθύνθηκε στα παιδιά με ένα απόφθεγμα του Χαλίλ Γκιμπράν, λέγοντας: «η ζωή προχωρά μπροστά, δεν μένει στο χθες».