X

Αποκλείει ονομαστικό “κούρεμα” του χρέους ο Τσακαλώτος

«Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση» τονίζει ο ΥΠΟΙΚ. Τι λέει για το ΔΝΤ και τον ...ΠΑΟΚ.

Ant1news


Απέκλεισε ονομαστικό κούρεμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την απομείωση του χρέους. Προκάλεσε, ωστόσο, αίσθηση με τα όσα είπε για το μέλλον της ευρωζώνης και την Ελλάδα, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής με θέμα «το χρέος και η απομείωσή του».

«Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα σε σχέση με το ευρωπαϊκό πρόβλημα του χρέους. Οι απόψεις σας για το που πάει η ευρωζώνη πως πρέπει να βελτιωθεί, αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια ευρωζώνη και αν δεν μπορεί τι χρειάζεται να γίνει. 'Ολα αυτά δεν τα έχω ακούσει ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ. 

Σε ότι αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους το συνέδεσε με τη συνολική πορεία της χώρας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι δεν θα γίνει ονομαστικό κούρεμα. Αλλά ο καθαρός διάδρομος επηρεάζει το απόθεμα και το λόγο του χρέους. Ο βασικός στόχος είναι ο καθαρός διάδρομος, θα μας δώσει ανάσα για τα επόμενα χρόνια για να αυξηθούν οι επενδύσεις», είπε επισημαίνοντας, μάλιστα, πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν οι αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και πως υπάρχει ένας καθαρός διάδρομος για τους επενδυτές για τα επόμενα 10 χρόνια, αν κλωτσήσουν το τενεκεδάκι, θα πει κάποιος θα πάρω απόφαση για επενδύσεις σε δύο χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα αποφασιστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για λύση έως το τέλος του χρόνου.

Το ΔΝΤ και ο ...ΠΑΟΚ

Η αισιοδοξία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στηρίζεται και στην εκτίμηση του ΔΝΤ το οποίο  «βλέπει» και για το 2016 οριακή ανάπτυξη 0,1% (αντί μείωσης 0,3% του ΑΕΠ), αλλά και ισχυρή ανάπτυξη 2,8% (υψηλότερη και από αυτήν που προβλέπουν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί για το 2017 και είναι 2,7%) . 

Εν τω μεταξύ, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για τον Σεπτέμβριο, εμφανίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη αύξηση της τάξης του 19,33%, καθώς ξεπέρασαν τα 5,1 δις ευρώ έναντι στόχου για είσπραξη 4,3 δις ευρώ.

Με μια αναφορά στην ομάδα του, τον ΠΑΟΚ, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών για το αν συμφωνεί ή όχι με το ΔΝΤ. «Άμα το ΔΝΤ πει ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλή ομάδα θα πω ότι συμφωνώ με το ΔΝΤ.  Διατηρώ την διακριτική ευχέρεια να συμφωνώ σε κάποια πράγματα με το ΔΝΤ και να μην συμφωνώ σε άλλα».

Το υπουργείο Οικονομικών εξάλλου, αναφερόμενο σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συζήτηση της υποεπιτροπής της Βουλής  υπονόησε ότι  τίθεται θέμα για την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημειώνει τα εξής: 

“Ο υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν προβληματίστηκε για το «αν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σ’ αυτή την Ευρωζώνη». Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης –δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ. Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του”.