X

Άκαρπη η Διάσκεψη των Προέδρων για ΕΣΡ

Δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5. Μύδροι Μητσοτάκη. Ποιοι προτάθηκαν για το νέο ΕΣΡ.

Ant1news

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5. Πλέον, είναι ορατό το ενδεχόμενο να επανέλθει η τροπολογία Παππά, η οποία είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ, σήμερα σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια, να αποκαλεί την συγκεκριμένη τροπολογία "πραξικοπηματική" και κάλεσε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να την επαναφέρει.

Κι ενώ διαρρεόταν ακόμα και από κυβερνητικές πηγές ότι ήταν πιθανό να υπάρξει παρέμβαση στην Βουλή από Αλέξη Τσίπρα, τελικά αυτό δεν συνέβη καθώς ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ποιοι προτάθηκαν για το νέο ΕΣΡ

Για να απαρτίσουν το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προτάθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση,  οι:

  1. Ροδόλφος Μορώνης (Πρόεδρος)
  2. Γιώργος Πλειός (Αντιπρόεδρος)
  3. Δήμητρα Παπαδοπούλου (Μέλος)
  4. Βασίλης Καραποστόλης
  5. Λίλιαν Μήτρου
  6. Φανή Πετραλιά
  7. Αγγελική Σγώρα  
  8. Γιάννης Τζαννετάκος
  9. Κωνσταντίνος Τσακίρης

Πρόκειται στην πλειονότητα των προσώπων για Καθηγητές Πανεπιστημίου διαφόρων ειδικοτήτων, η Φ. Πετραλιά και ο Γιάννης Τζαννετάκος είναι δημοσιογράφοι, ενώ ο Κ. Τσακίρης είναι Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, τα προερχόμενα από την κυβερνητική πλειοψηφία στελέχη τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης να προχωρήσει κανονικά η συζήτηση και η ψηφοφορία για τα πρόσωπα που προτείνονταν να απαρτίσουν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (με πρώτα την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι), ζήτησαν ολιγοήμερη αναβολή της ψηφοφορίας, μέχρι να υπάρξει η τελική απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά, μετά την χθεσινή παραδοχή των προσφυγών που έχουν κατατεθεί από υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Τελικώς η πρόταση του Νίκου Βούτση τέθηκε σε ψηφοφορία, κατά την οποία προέκυψαν:

  • 12 «ναι» από τα κόμματα της συμπολίτευσης (Βούτσης, Κουράκης, Βαρεμένος, Χριστοδουλοπούλου, Μαντάς, Κόκκαλης, Γαβρόγλου, Δουζίνας, Μπαλαούρας, Μανιός, Συρίγος, Καφαντάρη)
  • 4 «όχι» από ΝΔ και ΧΑ (Κακλαμάνης, Δένδιας, Τραγάκης, Παππάς [ΧΑ])
  • 7 «παρών» (κρεμαστινός, Λοβέρδος [ΠΑΣΟΚ], Λαμπρούλης, Παφίλης [ΚΚΕ], Λυκούδης, Δανέλλης [ΠΟΤΑΜΙ], Γεωργιάδης [Εν. Κεντρώων])
  • 1 «απών» (ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την ΝΔ, ο οποίος κατά δήλωση του Νίκου Δένδια, αν ήταν στην αίθουσα θα ψήφιζε «όχι») 

Δεν προέκυψε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5

Από την ψηφοφορία δεν προέκυψε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται κατά το Σύνταγμα για την επιλογή των μελών του ΕΣΡ (σημ: οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των κομμάτων διευκρίνισαν ότι η μη υπερψήφιση από μέρους τους δεν αφορά τα πρόσωπα που προτείνονταν, αλλά τις εξελίξεις και την διαδικασία). 

Έτσι, η Διάσκεψη των Προέδρων ολοκληρώθηκε άκαρπη, δίχως μάλιστα από πλευράς του Νίκου Βούτση να υπάρξει ο παραμικρός σχολιασμός ή αναφορά για τυχόν νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής.

"Πυρά" Γεροβασίλη - Παππά στη ΝΔ 

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε η Όλγα Γεροβασίλη μετά την άκαρπη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, «η Νέα Δημοκρατία τορπίλισε σήμερα την συγκρότηση του ΕΣΡ, υιοθετώντας μια προκλητικά αντιθεσμική συμπεριφορά. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να απολογηθεί για την στάση αυτή, η οποία δεν έχει άλλο σκοπό, παρά μόνο να αποτρέψει την επιβολή κανόνων νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να υπερασπιστεί την διαπλοκή και να εκβιάσει την ακύρωση του διαγωνισμού, από τον οποίο το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 258 εκ. ευρώ.

Νωρίτερα, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση αντί να έχει το δικό της πολιτικό στίγμα, επιλέγει για άλλη μια φορά να είναι ουρά των συμφερόντων» και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «η υποχρέωσή σας να συμβάλλετε στην νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ και στην λειτουργία του, δεν είναι υπό αίρεση κι ούτε μπορεί να μπαίνει υπό όρους». 

Διαμαρτυρία των εργαζόμενων στα κανάλια

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχώρησαν δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι έκαναν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο την Βουλη.