X

Στη Βουλή η τροπολογία για τις άδειες

Για την Δευτέρα μετατέθηκε η νέα Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ σε μια προσπάθεια να οριστικοποιήσει τη συγκρότηση του Συμβουλίου.

Ant1news

Σήμερα τίθεται προς ψήφιση η τροπολογία που επαναφέρει τις αρμοδιότητες για τη ρύθμιση τού τηλεοπτικού τοπίου στο ΕΣΡ ενώ τη Δευτέρα στις 3 μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, σε μια προσπάθεια να οριστικοποιήσει τη συγκρότηση του Συμβουλίου, παρέχοντας χρόνο στα κόμματα για διεργασίες που θα οδηγήσουν σε συναίνεση για τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν.

Καταλύτη των εξελίξεων θα αποτελέσει το τελικό περιεχόμενο της τροπολογίας η οποία ψηφίζεται -εκτός απροόπτου- σήμερα.

"Ο νόμος Παππά δεν πέφτει", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας , και πρόσθεσε ότι «το ΕΣΡ θα εφαρμόσει τον νόμο 4339» για την αδειοδότηση. «Ο νόμος μένει ολόκληρος όπως είχε ψηφιστεί και το μόνο που αλλάζει είναι ότι το ‘αιτιολογημένη γνώμη’ του ΕΣΡ γίνεται ‘σύμφωνη’ γνώμη» διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας  σήμερα στον ΣΚΑΙ, επεσήμανε πως η κυβέρνηση επιμένει στον όρο «αναστολή» αντί για «κατάργηση» του νόμου. Ακόμη, τόνισε πως με την απόφαση του ΣτΕ «μπήκε ένα προσωρινό φρένο» αλλά, όπως είπε, η διαδικασία που ακολουθήθηκε «έχει ρυμουλκήσει όλα τα κόμματα σε θέσεις λογικής». 

Οι νέες δηλώσεις του κ. Παππά προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι  "ο υπουργός Επικρατείας παραμένει αμετανόητος παρά τις προσπάθειες συναινετικών λύσεων από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλη την αντιπολίτευση. Αρνείται κατηγορηματικά να ακυρώσει τον νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός. Εμμένει στον αντιδημοκρατικό σχεδιασμό που είχε για τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών".

 

Κυβερνητικά στελέχη διαβλέπουν πάντως εκατέρωθεν υποχωρήσεις, εκτιμώντας ότι την Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία για το ΕΣΡ, δεδομένης της ικανοποίησης και των αιτημάτων της ΝΔ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβερνητική πρόταση για τα πρόσωπα του ΕΣΡ δεν θα αλλάξει στη νέα Διάσκεψη, ωστόσο νέα δεδομένα δημιουργεί η πρόταση από την Νέα Δημοκρατία του Αθανάσιου Κουτρομάνου για την θέση του Προέδρου, αξίωμα για το οποίο προτείνεται και ο Μιχάλης Σταθόπουλος από Το Ποτάμι, που όμως στην προηγούμενη Διάσκεψη είχε στηρίξει την πρόταση της Κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητική πηγή ανέφερε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ότι τώρα είναι η ώρα να αποκατασταθεί θεσμικά το ΕΣΡ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την υπόθεση σοβαρή προτεραιότητα.