X

Διασταυρώνουν “ξίφη” για τον προϋπολογισμό Τσίπρας - Μητσοτάκης

Σε θέσεις «μάχης» Τσίπρας και Μητσοτάκης. Πού θα επικεντρωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Απόψε η η ονομαστική ψηφοφορία.

Ant1news

Σε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να μετατραπεί σήμερα η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, η οποία ολοκληρώνεται το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία λαμβάνει παραδοσιακά χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχουν ήδη ακονίσει τα «μαχαίρια» τους εν όψει της μεταξύ τους κόντρας στη Βουλή, που ξεκινά στις 14:00 το μεσημέρι.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει ορισμένα από τα σημεία που τόνισε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του και συγκεκριμένα αναμένεται να αναφερθεί στις εξαγγελίες του που έχουν αποτελέσει ήδη αντικείμενο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με τα κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν πως είναι μόνο η αρχή για τη διόρθωση των αδικιών και την οικονομική επιβάρυνση, που έχουν υποστεί μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός προβλέπεται να προχωρήσει και σε ευθείες «βολές» κατά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με τη σειρά της κάνει λόγο για παροχές με προεκλογικό άρωμα, που επιστρέφουν ψίχουλα στους δικαιούχους. Παράλληλα, θα κατηγορήσει το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση των φορολογικών συντελεστών υποστηρίζοντας ότι θα προωθήσει «σφαγή» κρατικών δαπανών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι θα αναφερθεί στην φορολογική επιδρομή που προβλέπεται για το 2017, ενώ θα προχωρήσει και σε επίθεση στην κυβέρνηση για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Μια "γεύση" για τη στάση που θα κρατήσει σήμερα, έδωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης,από το βήμα του 9ου Ετήσιου Συνεδρίου της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, καθώς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για «κομματικοποίηση του Κράτους, ανομία στη Δημόσια Διοίκηση και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη».

«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι βαθιά θεσμικό και έχει στον πυρήνα του, την ρήξη εμπιστοσύνης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας «για χρόνια, η κοινή γνώμη δηλητηριάστηκε με ψεύτικους διχασμούς μεταξύ δήθεν εντίμων και απατεώνων, παρατάξεων που δήθεν εκπροσωπούσαν τη συστημική διαφθορά και διαπλοκή και αυτών που πρέσβευαν την ηθική υπεροχή όσων δεν είχαν διαχειρισθεί την εξουσία».

Άλλωστε, η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017 ξεκίνησε με φόντο την απόφαση του Eurogroup, την οποία ερμηνεύουν από διαφορετική σκοπιά τα κόμματα. Είναι ενδεικτικό ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του Χρήστος Μπγιάλας μίλησε για «σημαντική επιτυχία και αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση», ενώ από πλευράς ΝΔ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε μεν πως πρόκειται για θετική απόφαση, τόνισε ωστόσο, ότι πρόκειται για μια μικρής κλίμακας παρέμβαση για το χρέος με βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό.