X

Καυγάς στη Βουλή για τον “πάγο” του ESM στα μέτρα για το χρέος

Σφοδρές επικρίσεις στην Κυβέρνηση από Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ant1news

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, μετά την απόφαση του ESM να “παγώσει” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους λόγω των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για τη 13η σύνταξη σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους και την απαλλαγή ΦΠΑ από τα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.

Με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση, σήμερα, της τροπολογίας για τη 13η σύνταξη τόσο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέκριναν με δριμύτητα την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ζητώντας ενημέρωση.

«Ξέρετε τι κάνετε;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, και πρόσθεσε πως «ξαναβλέπουμε το θέατρο του παραλόγου που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015». Ο κ. Γεωργιαδης ανέφερε ότι ο ESM “παγώνει” τη ρύθμιση για το χρέος και συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα: «Εμείς ως Νέα Δημοκρατία είπαμε ότι ψηφίζουμε την ρύθμιση, γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη. Άλλο πράγμα είναι αυτό και άλλο να το κάνεις με τρόπο που εκθέτει συνολικά τη χώρα» ανέφερε σε άλλο σημείο.

 

Στα λεγόμενά του αντέδρασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να σχολιάζει: «Προστατέψτε με, δεν κάνουμε ούτε γεμιστά, ούτε μαρμελάδες».

«Είναι γνωστή ιστορία των δανειστών, θα ψηφιστούν τα μέτρα και θα δείτε ότι δεν θα συμβεί τίποτα στο τέλος», απεφάνθη η Θεανώ Φωτίου, συνιστώντας ψυχραιμία. Η κ. Φωτίου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τεχνητή πόλωση και επιτέθηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη για "αναξιοπρεπή" συμπεριφορά.

Στις αιτιάσεις τα Κυβέρνησης ότι η ΝΔ ταυτίζεται με το ΔΝΤ, είπε: «Το ποιος είναι με την Τρόικα αποδείχθηκε. Επίσης, ο Βαρουφάκης μας αποκάλυψε ότι ο κ. Σόιμπλε του είπε ότι είχε αποφασίσει από τον Ιούνιο 2014 να διώξει την Κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί θα έβγαζε την χώρα από τα μνημόνια. Εσείς είστε εκπρόσωποι των δανειστών, που μας φορτώσατε τον “κόφτη”, το Υπερταμείο και τόσα άλλα. Μας φορτώσατε με ψέματα, για να πάρετε την εξουσία και να γίνετε τα “παιχνιδάκια” του Σόιμπλε».

Από την πλευρά του, o Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε ενημέρωση για ό,τι - όπως είπε- συζητείται εκτός αίθουσας. «Έχουμε την αίσθηση ότι κοροϊδεύετε κόσμο. Βάζετε τη Βουλή να ψηφίσει και την καλείτε να ξεψηφίσει», είπε και κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει έγκαιρα εξηγήσεις για το θέμα της τροπολογίας, αλλά και για το εάν έχει συμφωνήσει για δέκα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Για αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική πολιτική κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση Τσίπρα. Το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια. «Στη συνέχεια, μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας», τονίζει η ΝΔ.

Παράλληλα, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είναι μειωτική για την χώρα, και επιβαρύνει το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα. "Δυστυχώς οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσης του. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να μη χάσουν το εφ’ άπαξ βοήθημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώσουν τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Τσίπρα. Ούτε και η χώρα βέβαια. Βοήθημα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα με δήλωση της Προέδρου Φώφης Γεννηματά και υπερψηφίζει στην Βουλή", τονίζει το ΠΑΣΟΚ.