X

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τις παροχές Τσίπρα

"Εθνικό μέτωπο" κόντρα στους δανειστές αναζητά η κυβέρνηση, μετά τον "πάγο" στα μέτρα για το χρέος. Τι στάση θα κρατήσει η ΝΔ.

Ant1news

Σε ονομαστική ψηφοφορία για τις δύο εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που αφορούν την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, θα προχωρήσει η κυβέρνηση καθώς αναζητά "εθνικό μέτωπο" κόντρα στους δανειστές, μετά την απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. 

Η συζήτηση στη Βουλή είναι σε εξέλιξη από τις 10.00 το πρωί, ωστόσο η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα και όχι στις 13.00 το μεσημέρι, όπως έγινε γνωστό. 

Η γραμματέας και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Κώστας Ζαχαριάδης, έκαναν γνωστό ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΚΟ και οι δύο εξαγγελίες, οι οποίες θα περιγράφονται σε τροπολογίες, θα τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μετά από εντολή του ίδιου του πρωθυπουργός ο οποίος επικοινώνησε χθες και με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

 Η τροπολογία για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον συντονισμό των προνοιακών δράσεων, ενώ η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, τα αδήλωτα εισοδήματα και τον Πτωχευτικό Κώδικα, το οποίο θα ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα.

Κόντρα Μαξίμου - ΝΔ

"Παρών" θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες , στην ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή σχετικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, ενώ σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον ανήθικο και επικίνδυνο.

Η Νέα Δημοκρατία χθες επέμεινε στη σκληρή της κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική πολιτική. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια και στη συνέχεια μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε.

 

Το Μαξίμου, από πλευράς του, καλεί τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. «Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ.

Δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκούν και πηγές της κυβέρνησης, που επισημαίνουν ότι στην αυριανή ψηφοφορία έχει δύο επιλογές: είτε να καταψηφίσει τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, είτε να τα ψηφίσει, οπότε και δεν θα πρέπει "να τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος" από αυτή την κυβερνητική επιλογή. Ως προς αυτό, τον "συμβουλεύουν" να διαβάσει τις δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί ότι "οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα".

Το ΠΑΣΟΚ πάντως ζητά να βρεθεί λύση ώστε να μη χάσουν το εφ’ άπαξ βοήθημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, «οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώσουν τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Τσίπρα». "Δυστυχώς οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσης του", σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στο Ποτάμι, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, αποφάσισε να απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία για το έκτακτο βοήθημα.

Η απόφαση του ESM να “παγώσει” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους λόγω των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για τη 13η σύνταξη σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους και την απαλλαγή ΦΠΑ από τα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, ανέβασε τους τόνους και στη Βουλή.