X

Βουλή: σε εκρηκτικό κλίμα η συζήτηση για τις παροχές Τσίπρα

Άγρια κόντρα Σκουρλέτη – Σαλμά. Τι στάση θα κρατήσουν τα κόμματα στην ονομαστική ψηφοφορία.

Ant1news

Εκρηκτικό από το πρωί είναι το κλίμα στη Βουλή όπου αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία για το βοήθημα σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους.

Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ώστε να σταλεί ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, έχει προκαλέσει εντάσεις και συγκρούσεις.

Ενδεικτική είναι η σφοδρή αντιπαράθεση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με τον βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά. Ο Υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για πλήρη ταύτιση με τις απόψεις Σόιμπλε από τον οποίο –όπως είπε- η Κυβέρνηση δέχεται «πισώπλατες μαχαιριές» και κάλεσε τη ΝΔ να πάρει θέση. «Να γνωρίζει ο λαός και οι συνταξιούχοι τι πρεσβεύετε, αλλιώς μου θυμίζετε το γνωστό ότι “ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος” γιατί δολοφονικές ήταν οι πολιτικές σας», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Η ΝΔ μετά από σύσκεψη που έγινε το πρωί αποφάσισε να δηλώσει «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία. Αυτό που λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι στην ανικανότητα και τους τυχοδιωκτισμούς του Πρωθυπουργού.

Επίθεση στην Κυβέρνηση αλλά και τη ΝΔ εξαπέλυσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη που θα πει «ναι» στην τροπολογία, «με επισήμανση στον τυχοδιωκτισμό του Τσίπρα και εντολή για πολύ αιχμηρές τοποθετήσεις».
Η ΝΔ  γιατί αντιδρά; Φοβάται να μην της τραβήξει το αυτί ο Σόιμπλε;», αναρωτήθηκε η Ευη Χριστοφιλοπούλου.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι «η ακραία πολιτική λιτότητας του κ. Σόιμπλε οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδα. Και οι εμμονές του κ. Τσίπρα φέρνουν τη χώρα και τους πολίτες σε τέλμα. Εμείς λέμε ούτε Τσίπρας , ούτε Σόιμπλε. Αλλά λέμε “ναι” σε αυτό το έστω και μικρό επίδομα το οποίο παίρνει από την άλλη τσέπη ο κ. Τσίπρας».

Αποστάσεις κράτησε ο Ευάγελος Βενιζέλος. Όπως είπε θα έπρεπε η Δημοκρατική Συμπαράταξη να απέχει από την ψηφοφορία καθώς δημιουργείται ψευδής εντύπωση ενός μετώπου στήριξης της Κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι εφόσον τα όργανα του κόμματος έλαβαν αυτήν την απόφαση, θα την σεβαστεί και θα ψηφίσει.

«Ναι» θα πει το ΚΚΕ όπως είπε ο Χρήστος Κατσώτης. Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «το σκηνικό της δήθεν αντιπαράθεσης με τους δανειστές, που στήνει η κυβέρνηση, με αφορμή τη «13η σύνταξη – μαϊμού», έχει στόχο να στρώσει το έδαφος για να περάσει το νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων, που δρομολογεί στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης και να πείσει το λαό ότι οι νέες βαριές θυσίες, που καλείται να κάνει, δήθεν πιάνουν τόπο. Το έργο – γνωστό και χιλιοπαιγμένο – δεν πείθει κανένα. Κάθε φορά που η κυβέρνηση υψώνει τους τόνους, στη συνέχεια προκύπτει μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία.        Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την τροπολογία, ωστόσο ουσιαστική ανακούφιση για τους συνταξιούχους δεν είναι τα εφάπαξ ψίχουλα, που δίνονται από τα ματωμένα πλεονάσματα, αλλά η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την πραγματική επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Όμως, η κυβέρνηση δεν τολμά να την ψηφίσει».

Στο Ποτάμι αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία. Ο Κώστας Μπαργιώτας που τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια στάθηκε στο σκηνικό ρήξης της κυβέρνησης με τους θεσμούς και αναρωτήθηκε αν θέλει να το κάνει «Κούγκι».

 

 

Στην Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης αρχικά είχε αποφασίσει να πει «ναι» στο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, ωστόσο και αυτός επέλεξε την αποχή.

Μάλιστα ο κ. Λεβέντης έκανε λόγο για “α λα καρτ” πρόσκληση προς συναίνεση του Τσίπρα και κάλεσε την Κυβέρνηση να βγάλει μόνη της το φίδι από την τρύπα. 

Μαλλιά κουβάρια έγιναν στη Βουλή Αδωνις Γεωργιάδης με Παύλο Πολάκη. Η αντιπαράθεσή τους ήταν σφοδρή και οι δυο τους αντάλλαξαν βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Ευθεία επίθεση σε Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων που επέλεξαν την αποχή από την κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία για το εφάπαξ επίδομα σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.