X

“Πέρασε” από τη Βουλή η τροπολογία για το έκτακτο βοήθημα

Εγκρίθηκε η τροπολογία για το βοήθημα στους συνταξιούχους με τις ψήφους των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής. Ποια στάση κράτησε η ΝΔ.

Ant1news

Την έγκριση της ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έλαβε απόψε η κυβερνητική ρύθμιση για την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Υπέρ της τροπολογίας, που είχε κατατεθεί από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, και τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία από το κυβερνών κόμμα, τάχθηκαν 196 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΧΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ.

Ψήφισαν συνολικά 257 βουλευτές. Απουσίαζαν ο Χρήστος Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ, πέντε βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, τρεις από το ΚΚΕ, οκτώ από το Ποτάμι, οκτώ από την Ένωση Κεντρώων και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η ΝΔ μετά από σύσκεψη που έγινε το πρωί αποφάσισε να δηλώσει «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, «παρών» ψήφισαν 61 βουλευτές της. Αυτό που λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι στην ανικανότητα και τους τυχοδιωκτισμούς του Πρωθυπουργού.

Επίθεση στην Κυβέρνηση αλλά και στη ΝΔ εξαπέλυσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη που είπε «ναι» στην τροπολογία, «με επισήμανση στον τυχοδιωκτισμό του Τσίπρα και εντολή για πολύ αιχμηρές τοποθετήσεις». "Ναι" είπε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος το πρωί κράτησε αποστάσεις. Όπως είπε θα έπρεπε η Δημοκρατική Συμπαράταξη να απέχει από την ψηφοφορία καθώς δημιουργείται ψευδής εντύπωση ενός μετώπου στήριξης της Κυβέρνησης.

«Ναι» είπε και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «το σκηνικό της δήθεν αντιπαράθεσης με τους δανειστές, που στήνει η κυβέρνηση, με αφορμή τη «13η σύνταξη – μαϊμού», έχει στόχο να στρώσει το έδαφος για να περάσει το νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων, που δρομολογεί στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

Στο Ποτάμι αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία. Ο Κώστας Μπαργιώτας που τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια στάθηκε στο σκηνικό ρήξης της κυβέρνησης με τους θεσμούς και αναρωτήθηκε αν θέλει να το κάνει «Κούγκι».

Στην Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης αρχικά είχε αποφασίσει να πει «ναι» στο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, ωστόσο και αυτός επέλεξε την αποχή. Μάλιστα ο κ. Λεβέντης έκανε λόγο για “α λα καρτ” πρόσκληση προς συναίνεση του Τσίπρα και κάλεσε την Κυβέρνηση να βγάλει μόνη της το φίδι από την τρύπα. 

Γενικότερα, η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ώστε να σταλεί ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, προκάλεσε εντάσεις και συγκρούσεις. Ενδεικτική είναι η σφοδρή αντιπαράθεση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με τον βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά.

Ο Υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για πλήρη ταύτιση με τις απόψεις Σόιμπλε από τον οποίο –όπως είπε- η Κυβέρνηση δέχεται «πισώπλατες μαχαιριές» και κάλεσε τη ΝΔ να πάρει θέση. «Να γνωρίζει ο λαός και οι συνταξιούχοι τι πρεσβεύετε, αλλιώς μου θυμίζετε το γνωστό ότι “ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος” γιατί δολοφονικές ήταν οι πολιτικές σας», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Κυβερνητική πηγή: Τεράστιο πολιτικό λάθος διέπραξε η ΝΔ

«Πολιτικό ατόπημα» και «γκάφα ολκής» χαρακτήριζε από τις Βρυξέλλες κυβερνητική πηγή τη στάση της ΝΔ στην ψήφιση των κοινωνικών μέτρων στη Βουλή.

Αναλυτικά, «η αξιωματική αντιπολίτευση εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και διέπραξε τεράστιο πολιτικό λάθος, υπερθεματίζοντας τη γερμανική ένταση», σχολίαζε η ίδια πηγή. Η οποία, συν τοις άλλοις, προέβλεπε ότι η σημερινή στάση της ΝΔ θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και στο μέλλον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένων των διαφωνιών που εκφράστηκαν στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα.

Αντιθέτως, «το ΠΑΣΟΚ τήρησε καλή στάση», αναγνώρισε η ίδια πηγή. Η οποία όμως απηύθυνε μομφή, ωστόσο, στον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο γιατί, αφού ψήφισε, «κατήγγειλε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

Όταν ζητήθηκε από κυβερνητική πηγή να σχολιάσει την έκθεση των θεσμών για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, παρατήρησε πως αν και διατυπωμένη σε σκληρή γλώσσα, δίδεται τεχνικά η δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία.

Τέλος, για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η ελληνική εκτίμηση είναι πως θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα θέματα, με την προσθήκη ότι όλες οι συναντήσεις των δύο ηγετών κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκαν σε «πολύ καλό και ήπιο κλίμα, ανεξαρτήτως διαφορών δηλαδή».