X

Τροπολογία για παράταση της προθεσμίας για την υποβολή “πόθεν έσχες”

Τρίμηνη παράταση για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων “πόθεν έσχες” προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ant1news

Παρατείνεται έως τις 13 Απριλίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Πόθεν Έσχες από όλους τους υπόχρεους, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Απαραίτητη και αναγκαία χαρακτήρισε την παράταση ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σημειώνοντας ότι είχαν υποβληθεί προσφυγές από τις δικαστικές ενώσεις. «Πιθανολογώ, ότι έως τις 13 Απριλίου θα έχει εκδοθεί και θα έχει καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Η αρχική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης έληγε στις 15 Ιανουαρίου, όμως η Κυβέρνηση είχε προαναγγείλει από χθες την κατάθεση της τροπολογίας για την παράταση υποβολής των δηλώσεων.

«Απολύτως γελοίες» χαρακτήρισε τις αιτιάσεις περί διαβλητού του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, που επιτέθηκε στους δικαστικούς λέγοντας ότι είναι θλιβερό να μην εμπιστεύονται τους μηχανισμούς.

Νωρίτερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία σημείωνε την ανακοίνωση του Δικαστικού Σώματος για την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές δηλώσεις “πόθεν έσχες”.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Οι επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς και οι “επισκέψεις” διαμαρτυρίας σε κατοικίες δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών έχουν αυξηθεί ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα. Τέτοιες ενέργειες είναι απρόσφορες στην άσκηση “πίεσης” σε δικαστές και εισαγγελείς, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα από τη μέχρι σήμερα στάση και  προσήλωσή τους στο συνταγματικό τους καθήκον. Από την άλλη μεριά επαληθεύονται οι ανησυχίες του Δικαστικού Σώματος για τις συνέπειες που θα έχει η τυχόν δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Καθήκον της Πολιτείας είναι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών  για την ανεμπόδιστη άσκηση του δικαστικού μας έργου.»