X

Σύγκρουση για κάλπες και μέτρα, ενώ ο Σόιμπλε επιμένει για ΔΝΤ

Σκηνικό ακραίας πόλωσης, με αφορμή το αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση και το νέο μήνυμα Σόιμπλε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ.

Ant1news

Με την διαπραγμάτευση και την πορεία της οικονομίας σε κινούμενη άμμο, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησαν ρητορική πόλωσης στην Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πιστός στο δόγμα των πρόωρων εκλογών, προέβλεψε την απόλυση της κυβέρνησης από τους πολίτες και ο πρωθυπουργός τον ταύτισε με τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ.

«Έχετε ένα σχέδιο: βάστα Σόιμπλε και βάστα ΔΝΤ. Δεν θα σας βγει, γιατί κανείς δεν θα ποντάρει τα λεφτά του στο ξήλωμα της κάλτσας στην ΕΕ. Το σχέδιό σας είναι «καταστροφή», για να έρθετε να εφαρμόσετε την πιο ακραία φιλελεύθερη πολιτική», είπε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας.  

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ είπε: «στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις και σε πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους».

 

Ωστόσο, το γάντι σήκωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε ανάλογο ύφος και απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό είπε πως η ΝΔ , δεν θα πρόκειται να κάνει καμία απόλυση. «Θα κάνει μία απόλυση και αυτή θα είναι η δικιά σας από τον εντολοδόχο ελληνικό λαό και θα γίνει πολύ σύντομα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση  πρωθυπουργός είπε ότι θα κλείσει και χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά τέλος προγράμματος.  Όσο και αν εσείς παλεύετε για το αντίθετο. Θα μείνετε με το αίτημα για εκλογές να κοιτάτε απογοητευμένοι. Εμείς προχωράμε μπροστά και δεσμευόμαστε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την χώρα και την οικονομία». 

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ και ότι  η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο, σημειώνοντας ότι «οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα. Είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση να υλοποιήσει την επιστροφή στην κανονικότητα». 

 

Σε υψηλούς τόνους και η ομιλία της Φώφης Γεννηματά η οποία απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε πως «η κυβέρνησή σας είναι ηττημένη ηθικά και πολιτικά. Υπογράφετε ό,τι σας έχει ζητηθεί και χορεύετε στον ρυθμό των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Ήδη φαίνεται πως συζητάτε πρόσθετα επώδυνα μέτρα». Επίσης χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «αναξιόπιστη, ανίκανη και αναποτελεσματική». 

 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αν και δηλώνει για μια ακόμα φορά ότι δε θα νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά το 2018, την ίδια στιγμή «παζαρεύει με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αύξηση του αφορολόγητου, μείωση συντάξεων, νέες συμφωνίες και δεσμεύσεις, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή του 3ου μνημονίου, χώρια όλα τα αντεργατικά μέτρα που επίσης ετοιμάζει και έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης».

 

Σκληρή επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε ότι «υπερφορολογείτε τους νομοταγείς και μειώνετε τα κρατικά έσοδα. Ελλάδα δηλαδή».

 

Την ίδια ώρα, ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει πότε θα γίνουν εκλογές και αν αυτές θα είναι με λίστα, ενώ αναφερόμενος στην στην διαπραγμάτευση είπε χαρακτηριστικά: «με κατηγορούν ότι είμαι με τον Σόιμπλε. Όποιος είναι υπέρ της Ευρώπης είναι με τον Σόιμπλε και εσείς είστε πατριώτες; Αφού εσείς τα υπογράφετε όλα. Αυτές είναι τσάμπα μαγκιές. Σε όλα θα υπογράψουμε αλλιώς θα φύγουμε από το ευρώ. Αυτή είναι η θέση μου».

Με το ΔΝΤ...  αντάμα

Μετά το χθεσινό «άνοιγμα» της κυβέρνησης, να προσφέρει ακόμα και «κόφτη» μετά το 2018, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα διακήρυξε ότι το ΔΝΤ είναι δεσμευτικό να είναι στο πρόγραμμα.

«Η γερμανική Κυβέρνηση αναμένει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Για εμάς η συμμετοχή του Ταμείου είναι δέσμευση και σημαντική», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Περί μονομερών ενεργειών... 

Η κόντρα στην Βουλή πάντως άναψε για τα καλά. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μίλησε για μονομερείς ενέργειες για τη μείωση των φόρων.

«Σιγά τα αίματα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «είδαμε την παλικαριά σας όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το έκτακτο επίδομα προς τους αγρότες. Όχι μόνο δεν ψηφίσατε, αλλά πανηγυρίσατε όταν προσωρινά πάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

 

 Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ψεύδεται όταν μιλάει για 13η σύνταξη και διάβασε σχετικό απόσπασμα από την επιστολή προς τους θεσμούς στην οποία ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει: «Όσον αφορά το σχετικό επίδομα, παρακαλώ σημειώστε ότι ο πρωθυπουργός κι εγώ έχουμε δηλώσει δημόσια ότι αυτή είναι μια παροχή που δόθηκε μια φορά και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της φορολογικής μεταρρύθμισης».

Στην ποδιά του... ΠΑΣΟΚ

Στο φλερτ με το ΠΑΣΟΚ επιστράτευσε την πολιτική του γοητεία και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε τον άλλοτε κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ να μην… αλλαξοπιστήσει.

Τα δίνετε όλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη… ο κόσμος σας όμως δεν θα σας ακολουθήσει στην παράδοση σας, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, με την Φώφη Γεννηματά να απαντά κατά την ομιλία της πως «δεν θα βρεις στηρίγματα σε εμάς…»

 

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε έμμεσο μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να το κατονομάσει για τη περαιτέρω στάση του λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ουδετερότητα». «Θα πρέπει κάθε πολιτικός αλλά και κάθε πολίτης να διαλέξει στρατόπεδο» είπε και φωτογράφισε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «αυτό αφορά ιδιαίτερα κόμματα που στο πρόσφατο παρελθόν κατάφεραν και παραμέρισαν το πολιτικό κόστος και συνεργάστηκαν για την έξοδο από την κρίση».

Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών περιελάμβανε και το θέμα των αγρωτών που αφορούσε την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή.