X

“Άνθρακες” απο την εξεταστική για δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ λενε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι» είπε ο Βορίδης, ενώ για αυτογκόλ έκανε λόγο ο Λοβέρδος. Τι απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι λένε τα υπόλοιπα κόμματα.

Ant1news

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις έχουν τα κόμματα που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή που διερεύνησε τα δάνεια κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Στη σημερινή συζήτηση που έγινε στην εξεταστική επιτροπή στη βάση του πορίσματος που παρουσίασε προ ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Σπύρος Λάππας υποστήριξε πως μετά από μήνες έρευνας υπάρχει σοβαρό αποδεικτικό υλικό που κατέδειξε τις πρακτικές αθρόων δανειοδοτήσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Από την πλευρά της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οι βουλευτές Μάκης Βορίδης και Ανδρέας Λοβέρδος αντίστοιχα επεσήμαναν ότι κατέρρευσε η θεωρία του τριγώνου της διαπλοκής.

«Πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι», είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε πως «τα μόνο στοιχεία διαπλοκής που προέκυψαν από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής είναι "κόκκινα" και αφορούν αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως είπε, αφενός δεν ζητήθηκαν εμπράγματες εγγυήσεις για το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου  ότι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε να καμφθούν ευθέως οι τραπεζικοί κανόνες είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα με offshore στο μετοχικό κεφάλαιο της Αυγής.

Με ποδοσφαιρικούς όρους μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρομοιάζοντας τη δημοσιοποίηση μέρους του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ που ενέπλεκε τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και εκ των υστέρων απόσυρσή του με το αυτογκόλ που έβαλε ο Σέρχιο Ράμος της Real στον αγώνα με τη Σεβίλλη.

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα το δικό του πόρισμα.

Νέο σχέδιο αποπληρωμής των δανείων των κομμάτων πρότεινε ο Γιώργος  Μαυρωτάς  από το Ποτάμι.  «Τεκμηριωμένο» είναι το πόρισμα της πλειοψηφίας για τον Δημήτρη Καμμένο από τους ΑΝΕΛ. Ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων ανέφερε ότι υπάρχει διαπλοκή αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί από τις εργασίες της επιτροπής επειδή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη δανειοδότηση κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Οι πορισματικές θέσεις των κομμάτων θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα, στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ ακόμα παραμένει «θολό», εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλογίζει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.