X

Στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων – ΜΜΕ

Διάσταση στις απόψεις των κομμάτων για τα συμπεράσματα της Επιτροπής. Ποιοι και πότε «βλέπουν» Προανακριτική. Ποιοι καταθέτουν δικά τους πορίσματα.

Ant1news

Την ερχόμενη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου θα συζητηθεί το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, τα κόμματα θα διαμορφώσουν τις τελικές τους προτάσεις και μετά τη σχετική ψηφοφορία το πόρισμα θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Στο πόρισμα καταγράφεται διάσταση απόψεων των κομμάτων ως προς τα αίτια και τις ευθύνες που υπάρχουν με την πλειοψηφία να καταλογίζει ευθύνες σε ταμίες κομμάτων και στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων, όχι όμως και σε πρώην υπουργούς και κατά συνέπεια στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής.

"Πιθανή" η Προανακριτική λένε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η Κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει το θέμα στην επιφάνεια και διαμηνύει πως η υπόθεση της διαπλοκής όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά, αντιθέτως, τώρα αρχίζει. Παραμένει δε, ανοιχτό για την πλειοψηφία  το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής εάν η εισαγγελική έρευνα «πέσει» πάνω σε πρώην κυβερνητικά στελέχη, καθώς σε αυτή την περίπτωση ο φάκελος επιστρέφει στη Βουλή και κινούνται οι σχετικές διαδικασίες.

Στη ΝΔ λένε ότι κατέρρευσαν οι θεωρίες περί αμαρτωλού τριγώνου διαπλοκής και ότι ακόμη κι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνεια με πανομοιότυπο τρόπο που είχαν λάβει τα υπόλοιπα κόμματα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επισημάνει ότι δεν υπήρξαν παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, ενώ από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς  ανέφερε ότι το "τρίγωνο της διαπλοκής" μοιάζει με το μυστήριο του τριγώνου των Βερμούδων.

Το ΚΚΕ και η ΧΑ θα καταθέσουν τα δικά τους ξεχωριστά πορίσματα.

Για την συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής απαιτείται το σχετικό αίτημα να υπογράφεται από 60 βουλευτές, υπογραφές που αναμένεται να συγκεντρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

 

Το πόρισμα του ΚΚΕ

Πολιτικές ευθύνες για την «ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» καταλογίζει στο πόρισμά του για την εξεταστική που διερεύνησε την υπόθεση δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ, το ΚΚΕ.

Όπως συμπληρώνει ωστόσο, ο συντάκτης του Νίκος Καραθανασόπουλος, «τυχόν ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές».

Ειδική μνεία γίνεται στα όσα αναφέρει το πόρισμα Καλούδη για το ΚΚΕ, ότι δηλαδή, πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά στελεχών πιστωτικών ιδρυμάτων και οικονομικών υπεύθυνων πολιτικών κομμάτων, μεταξύ αυτών και του ΚΚΕ.

 «Είναι εντελώς αβάσιμη η αναφορά στο κόμμα μας», τονίζει ο Νίκος Καραθανασόπουλος. «Το ΚΚΕ είχε (και έχει) νομότυπα εκχωρήσει αποκλειστικά και μόνο προς την Εθνική Τράπεζα, το σύνολο της ετήσιας τακτικής κρατικής επιχορήγησής του, των ετών 2011 έως 2018. Το παραπάνω δάνειο κατά την ημερομηνία σύνταξης και υποβολής του παραπάνω πορίσματος (15/3/2013) ήταν ενήμερο και εξυπηρετείτο κανονικά», υπογραμμίζει.