X

Αχτσιόγλου: δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε νέα μέτρα

Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων για μετά το 2018 η Υπουργός, παρότι παραδέχθηκε ότι σε μια διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις.

Ant1news

Την ώρα που Άγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας συμφωνούσαν να κλείσει εντός του Φεβρουαρίου η αξιολόγηση, η Έφη Αχτσιόγλου από το βήμα της Βουλής διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει στις «παράλογες» απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου της, η Έφη Αχτσιόγλου δέχθηκε τα σφοδρά πυρά του Γιάννη Βρούτση από τη ΝΔ που ζητούσε επίμονα ενημέρωση για τα κρίσιμα ζητήματα του «ασφαλιστικού» και του «εργασιακού».

Οι τόνοι ανέβηκαν με τον βουλευτή  της ΝΔ και αρμόδιο τομεάρχη να αξιώνει ενημέρωση από την υπουργό.

Η απαίτηση βουλευτών και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, «ανάγκασαν» την υπουργό Εργασίας να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Η ΚΑ. Αχτσιόγλου επανέλαβε  ότι δεν θα υπάρξει προληπτική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 και επιτέθηκε στη ΝΔ για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση. 

«Στη διαπραγμάτευση, γίνεται προσπάθεια και αναζητείται από όλες τις πλευρές κοινό έδαφος» είπε και πρόσθεσε, «σε μια διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις, όταν κληρονομούμε ένα βαρύτατο νομοθετικό πλαίσιο, λίγη αυτοκριτική δεν θα έβλαπτε», είπε.

Συνέχισε τονίζοντας ότι  «είναι πολιτικά υποκριτικό να γίνεται επίθεση σε εμάς ότι δεν δίνουμε τη μάχη για τα εργασιακά. Αυτό είναι το πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση, και ζητούμενο για εμάς είναι να αρχίσει να ξαναστήνετε το θεσμικό εργασιακό πλαίσιο που κατέρρευσε με επιλογές που έγιναν την περίοδο 2010-2014».

«Για τον συνδικαλιστικό νόμο είμαστε κάθετα αντίθετοι με το ΔΝΤ για τη θεσμοθέτηση «lock-out», δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Έχουμε κάνει τις αναγκαίες θεσμικές επαφές με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Η συζήτηση χρειάζεται προσοχή γιατί οποιαδήποτε παρέμβαση στον συνδικαλιστικό νόμο θα πρέπει να είναι τέτοια που να μην θίγει το συνταγματικό δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας. Από την πλευρά μας η πρόταση αφορά την ύπαρξη ηλεκτρονικών μητρώων μελών ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος στις εκλογές τους », είπε.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω ούτε στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

«Θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων. Όπως είναι σήμερα στη χώρα είναι πλήρως συμβατό με την ενωσιακή νομοθεσία. Η απελευθέρωση του ορίου απολύσεων αποτελεί παράγοντα παραγωγής μαζικής ανεργίας και δεν έχει καμία απολύτως λογική-πέραν του ότι πολιτικά δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι εξάλλου ένα ζήτημα στο οποίο δεν τοποθετούνται καν οι εργοδοτικοί φορείς και δεν ζητούν καμία τέτοιου τύπου απελευθέρωση», είπε.