X

Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη για αξιολόγηση, Σόιμπλε και Ρότσιλντ

"Κόκκινο" πανί το ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι και οι συναντήσεις Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Η... πρόταση μομφής, η "φανέλα του ΔΝΤ" και ο Τσακαλώτος με τον ΠΑΟΚ.

Ant1news

Σε μετωπική σύγκρουση εξελίχθηκε η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, με σκληρούς χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την εγκληματικότητα και τα Εξάρχεια, όμως η σύγκρουση ήταν εφ όλης της ύλης και περιλάμβανε τόσο την αξιολόγηση και την καθυστέρηση στη συμφωνία, όσο και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι και τις συζητήσεις Μητσοτάκη – Σόιμπλε στο Βερολίνο.

«Να σας θέσω ένα επίκαιρο ερώτημα και όχι προκάτ. Τι πήγατε να κάνετε στην Γερμανία λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup, τί είπατε με τον κ. Σόιμπλε επί 75 λεπτά; Είπατε ότι του παρουσιάσατε το πρόγραμμά σας για έξοδο από την κρίση. Εδώ στον ελληνικό λαό δεν έχετε ούτε 5 λεπτά να μας παρουσιάσετε την πρόταση για την έξοδο από την κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι στο Βερολίνο «φόρεσε την φανέλα του ΔΝΤ».

«Εγώ μιλώ την ίδια γλώσσα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Έτσι χτίζεται η αξιοπιστία. Είπα σε Σόιμπλε και Μέρκελ ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό αέρα από αυτόν που  εσείς μας εγκλωβίσατε με τη συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Τον είχατε συναντήσει και εσείς ως αρχηγός της αντιπολίτευση. Ως πρωθυπουργός τρέχατε στην κα Μερκελ που λέγατε “go back  κυρία Μέρκελ go back κύριε Σόιμπλε», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Μου κάνει εντύπωση ότι τη χαρακτηρίσατε μυστική αλλά μυστική ήταν η δική σας συνάντηση με τη Ρότσιλντ. Μυστική είναι μια συνάντηση που γίνεται από έναν πρωθυπουργό με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, χωρίς τους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες με μια εταιρεία που ανακοινώνεται αφού γίνεται γνωστό σε όλους αυτό το ταξίδι. Αυτό είναι το μυστικό ταξίδι για το οποίο πρέπει να απαντήσετε», πρόσθεσε.

«Είχατε την ατυχή έμπνευση σήμερα, να επικαλεστείτε για ακόμα μία φορά, και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, τις γνωστές αθλιότητες που επικαλούνται στελέχη σας σε μέσα ενημέρωσης, σε σχέση με ένα stop over που έκανα στο Παρίσι, σε ένα προγραμματισμένο ταξίδι, όχι κρυφό, δεν είναι κρυφό ένα ταξίδι για το οποίο είναι ενήμερη η γαλλική κυβέρνηση, ήταν ενήμερη η ελληνική πρεσβεία, με στόχο να συναντήσω κάποιους επενδυτές» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο κάλεσε να καταθέσει το πόθεν έσχες «αύριο το πρωί».

 

Σειρά στην κόντρα τους είχε η διαπραγμάτευση, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή για να την αντιμετωπίζεται με τόση ελαφρότητα. «Εσείς στείλατε επιστολές στο ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα και σήμερα διαρρέεται πως θέλετε την αποχώρησή του. Η καθυστέρηση έχει τεράστιο κόστος. Μας έχετε φέρει το δίλλημα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Δεν έχετε μάθει απολύτως τίποτα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ψάχνετε με αγωνία να βρείτε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν πάει καλά η οικονομία», απάντησε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι επί κυβερνήσεώς της η Νέα Δημοκρατία είχε υπογράψει για πλεονάσματα 4,5%. «Εμείς το κάναμε 3,5%», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι θλιβερό που δεν παίρνει θέση για τα παράλογα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Παράλληλα, τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής. «Θα δείτε πόσο ενωμένοι είμαστε και πόσο αποφασισμένοι είμαστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

 

Όσον αφορά στα θέματα της εγκληματικότητας, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μια ακυβέρνητη χώρα. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει αποκλειστικά με δικιά σας ευθύνη. Ευθύνη δεν δείξατε ποτέ με την πολιτική ανοχής που δείχνετε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι προσβάλλει την Ελληνική Αστυνομία όταν λέει ότι η χώρα είναι στο έλεος της αναρχίας και χαρακτήρισε ανεπίκαιρο το θέμα της εγκληματικότητας, καθώς το φλέγον ζήτημα είναι η διαπραγμάτευση. «Είτε είστε όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας της παράταξής σας ή προσπαθείτε να ψαρέψετε σε θολά νερά των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής ή και τα δύο μαζί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Πόσο καιρό θα συνεχίσετε να αδιαφορείτε για τα γκέτο; Πότε θα φέρετε συγκεκριμένο σχέδιο για την εγκληματικότητα;» ρώτησε τον Πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «προβοκάτορα».

Από τη μεταξύ τους σύγκρουση δεν «γλίτωσε» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την παρουσία του στη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη στον χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα του ΠΑΟΚ, την ώρα που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, θα έπρεπε να ασχολείται με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

 

Ωστόσο, η κόντρα κυβέρνησης ΝΔ συνεχίστηκε και εκτός Βουλής, με κύκλους των δύο πλευρών να διασταυρώνουν τα... ξίφη τους. Συγκεκριμένα, με αφορμή την κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη στην Βουλή, πηγές της ΝΔ τόνιζαν ότι η συζήτηση "κατέδειξε σε πόσο δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο κ. Τσίπρας. Εκτός τόπου και χρόνου και εμφανώς εκνευρισμένος κατέφυγε στην προσφιλή του τακτική: Λάσπη και ψέματα". Ωστόσο, άμεση και λακωνική ήταν η απάντηση από κύκλους του Μαξίμου, οι οποίοι ανέφεραν ότι «η Νέα Δημοκρατία αναγκάστηκε να κυκλοφορήσει non paper, αμέσως μόλις τελείωσε η συζήτηση στη Βουλή, για να υποστηρίξει τον αρχηγό της! Τόση εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη;...».

ΚΚΕ: από την πόλη έρχομαι...

Με καυστικό τρόπο σχολίασε το ΚΚΕ την κόντρα στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

"Τη στιγμή που ο λαός δίνει καθημερινά μάχη επιβίωσης και βρίσκεται προ των πυλών νέων μέτρων, εξαιτίας του μνημονίου που από κοινού ψηφίσανε, η κοκορομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη στη βουλή θυμίζει τη λαϊκή παροιμία: «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.