X

Νέα “καρφιά” Φίλη κατά Καμμένου

Τι είπε για την συμφωνία στο Eurpgroup και ποια είναι η στάση του απέναντι στην κυβέρνηση.

Ant1news

Για όλους και για όλα μίλησε ο Νίκος Φίλης στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Βουλής, σπεύδοντας να δηλώσει συμπολιτευόμενος βουλευτής και μάλιστα «φανατικά».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας που τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της κριτικής που ασκεί στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, επέμεινε στις θέσεις του για τα εξοπλιστικά και δήλωσε πως η πρόταση της κυβέρνησης που θα έρθει προς ψήφιση μετά τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, είπε ότι θα περάσει από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε δε, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζονται μασάζ για να ψηφίσουν, πρόσθεσε ωστόσο, πως δύσκολα θα περάσει η μείωση των συντάξεων και μείωση αφορολόγητου. 

«Αν μου έρθει ο άλλος και μου πει ότι κόβουμε σήμερα τις συντάξεις, αυτό δεν ψηφίζεται εύκολα», είπε και στο ερώτημα τι θα γίνει στην περίπτωση που  η μείωση του αφορολόγητου – συντάξεων συνδυαστεί  με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ είπε: «Τι αντίμετρο να υπάρξει άμα κοπεί η σύνταξη τώρα; Του συνταξιούχου του κόβεις τη σύνταξη, αν του δώσεις τον ΕΝΦΙΑ κερδίζει; Παίρνει πίσω ό,τι του κόβεις από τη σύνταξη; Είναι λεπτό θέμα, θα του κόψεις και τη σύνταξη και το αφορολόγητο, έχει τελειώσει από αύριο».  Ήταν δε, απόλυτος, λέγοντας ότι «δεν θα έρθει πρόταση της κυβέρνησης στη Βουλή που θα λέει ότι μειώνουμε το αφορολόγητο και μειώνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων». 

Ο Νίκος Φίλης επεσήμανε πως δεν κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, «δεν είμαι σαρκοβόρο αλλά σαρξ εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν  είμαστε ένα αστικό κόμμα που στηνόμαστε ποιος θα φάει τον άλλο». 

Για τα εξοπλιστικά ζήτησε να υπάρξει  ανοιχτός διάλογος στο κόμμα.  «Εγώ δεν είμαι στρατάρχης, ρωτάω, θέλω στοιχεία, αν ήμουν στρατάρχης θα έλεγα μάλιστα, αλλά για να δώσεις 3,5 δις πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος. «Έρχεται το γερμανικό υπουργείο και να λέει πρέπει να κόψουμε τις συντάξεις τώρα, όχι το 2020, κι εμείς να παίρνουμε 2 δις όπλα», είπε και πρόσθεσε: «Αν ο Καμμένος έχει τρέλα με τα εξοπλιστικά, ας βρει τα 300 εκατ. που απαιτούνται για ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια που δεν τα έχει βρει ακόμη». 

Για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός σχολίασε: « Η κ. Γεννηματά είναι λογικό να μην θέλει  συζήτηση γιατί την πονάει αυτή η συζήτηση. Πρέπει όμως  να πει με ποιους θα  πάει και ποιους θα αφήσει. Το  πρόβλημα είναι  του ΠΑΣΟΚ και  όχι δικό μας. Εμείς λέμε  στη Φώφη έλα εδώ να ψηφίσουμε απλή αναλογική τώρα για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και  όχι από  τις μεθεπόμενες . Έλα  αύριο μαζί να την ψηφίσουμε και να κάνουμε τις άλλαξες που θέλεις. 

Σε ερώτηση αν  ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί «αγκάθι», για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ -  ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι είναι πράγματι, καθώς θεωρεί ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Στο ερώτημα γιατί δεν απευθύνει την ιδια πρόταση συνεργασίας και στο ποτάμι απάντησε: «Ο κ. Θεοδωράκης δεν αποτελεί ένα μέγεθος με λαϊκό έρεισμα. Δεν τον αποκλείω εγώ τον Θεοδωράκη, απλώς είναι Ποτάμι, είναι προς ρευστοποίηση».