X

Τσακαλώτος: δημοσιονομικά ουδέτερο το πακέτο μέτρων

"Κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν", είπε από την Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών. Ποια δήλωση του Μοσκοβισί επικαλέστηκε. "Καρφιά" προς τη ΝΔ.

Ant1news

Με μια ρήση του Μαρκ Τουέιν απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην κριτική που δέχεται περί "σιωπής" του μετά τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας αλλά και για διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη γραμμή που ακολουθείται στη διαπραγμάτευση.

Ο υπουργός Οικονομικών με αρκετή δόση ειρωνείας χαρακτήρισε υπερβολικές τις φήμες για τον πρόωρο θάνατό του και σχολίασε: «Ούτε η συγχωρεμένη η μανούλα μου δεν θα έλεγε ότι έκανε μαύρα μάτια να με δει αν περνούσε μια μέρα».

Στην τοποθέτησή του απέφυγε να προσδιορίσει το «πακέτο» που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, επιμένοντας πάντως, ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση.  Απαντώντας στο γιατί δεν έκανε δηλώσεις, σημείωσε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης. Όταν μιλά ο κος Τζανακόπουλος, μιλά η κυβέρνηση, συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι θα επιβληθούν μέτρα 2-4-6 δισ. ευρώ, επικαλούμενος τα όσα είπε ο Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup. 

«Όλα τα λεφτά ήταν μία λέξη του Μοσκοβισί στο Eurogroup: "net". Οταν περιμένει η αντιπολίτευση να πάρουμε μέτρα δισεκατομμυρίων, ο Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι το πακέτο δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση».

 

Αν υπάρχει για παράδειγμα 1 δισ. μέτρων, θα υπάρχει και 1 δισ. μέτρων θετικών, που θα επιστρέφουν χρήματα στην οικονομία, υποστήριξε. Επικαλέστηκε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι θα πάμε σε ανακατατάξεις εντός του φορολογικού πακέτου και εντός του κοινωνικού πακέτου.

"Κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν, αλλά εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να μειωθούν όσο γίνεται οι χαμένοι", παραδέχτηκε. Οπως είπε, "ποτέ δεν είπαμε ότι το φορολογικό σύστημα των τελευταίων μέτρων είναι σωστό. Το σημαντικό είναι να δούμε αν το σύστημα είναι δίκαιο".

Συμπλήρωσε ότι, παράλληλα, συζητάμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για να περιοριστεί η λιτότητα με προγράμματα απασχόλησης, θα συζητήσουμε το θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Όπως είπε, δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες πριν τη διαπραγμάτευση, αλλά έχουν δοθεί οι βασικές παράμετροι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους υπουργούς. Ο ίδιος θα ενημερώσει τη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης στην αρμόδια επιτροπή.

Η στρατηγική της ΝΔ να βάλει όλα τα αβγά στο καλάθι ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση, βγήκε λάθος, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Με μια ρήση του Μαρκ Κουέϊν για το ποια είναι η διαφορά της γάτας και του ψέματος, απάντησε ο Ν. Δένδιας. «Η γάτα έχει επτά ζωές, πόσα ψέματα πρέπει να ακούσουμε;», είπε και σημείωσε πως το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση είναι η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

«Δεν ξέρω τι θα καταφέρω στη διαπραγμάτευση, αλλά αναβαθμίζω τις λογοτεχνικές σας αναφορές… Και τον Κουέιν ξέρετε και τον Ντύλαν…», είπε προς τη ΝΔ.

«Είχατε πει πως αν μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τα 9000 ευρώ, θα παραιτηθείτε και ότι η προληπτική νομοθέτηση είναι αντισυνταγματική», ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Για φαντεζί προπαγάνδα υπουργών μετά το Eurogroup, μίλησε από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς, ενώ ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ είπε ότι αυτό που εξαφανίστηκε δεν είναι ο υπουργός Οικονομικών αλλά το λαϊκό εισόδημα. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, δήλωσε, «Ευκλείδης Τσακαλώτος προ ολίγου στη Βουλή σε έναν κατήφορο χωρίς τέλος. Η επιτομή της αποτυχίας, του κυνισμού και της μικροκομματικής πονηρίας».