X

Αποζημίωση στους καταστηματάρχες της Μόριας από τα παράβολα των προσφύγων

"Μνημείο υποκρισίας και ρατσισμού" χαρακτηρίζει την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ant1news

Αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων στην Μυτιλήνη για ζημιές που υπέστησαν το 2015 από την έλευση των προσφυγικών ροών στο νησί προβλέπει τροπολογία  των συναρμόδιων υπουργείων, που κατατέθηκε στην Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείουΕσωτερικών και αναμένεται να ψηφισθεί στην Ολομέλεια σήμερα.

Η τροπολογία αφορά σε φυσικά και νομικά πρόσωπα του δημοτικού διαμερίσματος Μόριας το Δήμου Λέσβου για ζημιές σε:

- φυτικό και ζωικό κεφάλαιο
- εξοπλισμό και πάγιες εγκαταστάσεις ιδιοκτησιών
οι οποίες έχουν καταγραφεί και αποτιμηθεί με πρακτικό της από 20/1/2016 ειδικής επιτροπής που συγκρότησε ο Δήμος.

Από την τροπολογία προκύπτει ότι το απαιτούμενο ποσό θα δοθεί από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς το Δήμο Λέσβου, ο οποίος θα αναλάβει να χορηγήσει τα αντίστοιχα ποσά στους δικαιούχους, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται το ακριβές χρονικό διάστημα που θα συμβεί αυτό.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ από το μέτρο θα προκύψει εφάπαξ επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 170.000 ευρώ, ενώ για την ελαχιστοποίηση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης προβλέπεται ότι οι πιστώσεις θα προέλθουν από εισπραττόμενα έσοδα από τα παράβολα για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών. 

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι "η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν", ωστόσο "η κάλυψη της δαπάνης για τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Μόριας από τα ανταποδοτικά παράβολα που πληρώνουν για την έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής τους οι μετανάστες πάσχει νομικά αλλά κυρίως προκαλεί στο συμβολικό επίπεδο".

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι "η τροπολογία που κατατέθηκε είναι μνημείο υποκρισίας και ρατσισμού .Υποκρισίας γιατί καταλογίζει ευθύνες για τις ζημιές που έγιναν στους πρόσφυγες αποκρύπτοντας την κυβερνητική ευθύνη για την έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας για την υποδοχή και τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων. Ρατσισμού γιατί στοχοποιεί τους πρόσφυγες ως παραβατικούς αλλά και γιατί εισάγει μια ανατριχιαστική λογική συλλογικής ευθύνης των νομίμων μεταναστών για το προσφυγικό. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την τροπολογία και να καλύψει την δαπάνη αποζημίωσης των κατοίκων με νόμιμο τρόπο".