X

Βούτσης: Άδικα όσα ακούγονται για τα άτοκα δάνεια σε βουλευτές

Το σύνολο το δανείων, εν ενεργεία και πρώην βουλευτών, ανέρχεται σε 700.000 ευρώ.

Ant1news

Τριάντα ημέρες έχουν στη διάθεσή τους πρώην βουλευτές να ρυθμίσουν τις οφειλές τους απέναντι στη Βουλή για τα δάνεια που έλαβαν και δεν αποπληρώνουν, παρά τις συνεχείς οχλήσεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προειδοποίησε μάλιστα, πως αν παρέλθει η προθεσμία του ενός μήνα, θα γίνει καταλογισμός μέσω ΔΟΥ.

Με αφορμή κυριακάτικο δημοσίευμα διευκρίνισε ότι 25 πρώην βουλευτές, είτε από προφανή αδυναμία είτε από αντίληψη δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και πως η Βουλή σε μια ύστατη προσπάθεια βρίσκεται σε συνεννόηση μαζί τους, πριν γίνει καταλογισμός μέσω ΔΟΥ. Το ποσό που οφείλουν ανέρχεται σε 180.000 και δεν αφορά τραπεζικά δάνεια ή δάνεια από το κράτος, αλλά δανειοδότηση μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης των Βουλευτών για τον οποίο κάθε μήνα υποχρεωτικώς γίνεται παρακράτηση στη βουλευτική αποζημίωση.

Ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε άδικες τις αιτιάσεις που δέχθηκε η Βουλή με αφορμή το γεγονός ότι τα δάνεια είναι άτοκα, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να χαϊδεύουμε με λάθος συμψηφισμούς τα απολιτίκ και αντικοινοβουλευτικά ένστικτα». Όπως είπε, και σήμερα ένας βουλευτής μπορεί να ζητήσει δάνειο έως 10.000- 15.000 ευρώ. Για τους νυν βουλευτές υπάρχει παρακράτηση κάθε μήνα 300-400 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση.  Εάν γίνουν εκλογές περνούν στο καθεστώς των πρώην βουλευτών, οι οποίοι επίσης σε μηνιαία βάση κάνουν ρύθμιση και αποπληρώνουν.

Το σύνολο  πάντως, το δανείων, εν ενεργεία και πρώην βουλευτών ανέρχεται σε 700.000 ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να «εξυπηρετείται τακτικότατα».