X

Τσίπρας: Συνταγματική Αναθεώρηση με την συμμετοχή των πολιτών

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στην συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ant1news

Η συζήτηση για το Σύνταγμα είναι η πιο άμεση και η πιο ουσιαστική για την ίδια τη δημοκρατία και το περιεχόμενό της, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, ενώ τόνισε ότι είναι ένα εγχείρημα που η επιτυχία του θα κριθεί από τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

«Είναι ένα ζήτημα που αφορά κατεξοχήν τους πολίτες και τη δημοκρατία, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «τη διαδικασία αύτη καλούμαστε να την ξεκινήσουμε ευθύς αμέσως. Να λάβουν μέρος οι πολίτες για να μας δώσουν το στίγμα, την μυρωδιά, του τι ζητά η κοινωνία από εμάς».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε , ακόμα, ότι «μπορεί κάποιος να διαφωνεί, να έχει ενστάσεις για τον τρόπο που θα εμπλακεί η κοινωνία αλλά το ερώτημα είναι... χρειάζεται να εμπλακεί, να ρωτήσουμε την κοινωνία;» και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση για την αναθεώρηση είναι η πιο άμεση η πιο αληθινή συζήτηση για τη δημοκρατία. Συνδέεται με τα δικαιώματα, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο σε αύτη τη συζήτηση. 

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «στη συνταγματική αναθεώρηση θα τεθούν ζητήματα όπως η ευθύνη υπουργών και οι στρεβλώσεις που υπάρχουν, η μορφή της κοινοβουλευτικής ασυλίας. Πρέπει να μιλήσουν γι αυτά οι πολίτες». 

 

«Μπορεί κάποιοι να πουν ότι αύτη η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στο ότι ο λαός έχει πάντα δίκιο. Απόψεις που δημιουργούν μια εικόνα αγιοποίησης της κυρίαρχης άποψης που επικρατεί στην κοινωνία είναι απόψεις επικίνδυνες. Δεν θέλω να πω ότι ο λαός έχει πάντα δίκιο, αλλά επικίνδυνες είναι και οι απόψεις που λένε οτι ο λαός δεν χρειάζεται να εκφράζει τις απόψεις του παρά κάθε τέσσερα χρόνια για να εκλέξει τη Βουλή του» σημείωσε ο πρωθυπουργός και σχολίασε ότι «αυτοί που υποτιμούν την άποψη των πολιτών ίσως έχουν κάτι να κρύψουν, να φοβούνται».

«Η δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πολίτες, τόνισε και σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει βρεθεί σε ένα καθεστώς αναγκαστικής επιτροπείας… Αυτή η συζήτηση να ολοκληρωθεί με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς αναγκαστικής οικονομικής επιτροπείας και την έξοδο από την κρίση».


 

«Πρέπει να δούμε κι άλλες απόψεις που υπάρχουν για εκχώρηση πολιτικών σε τεχνοκράτες. Κάτι που δεν είναι σωστό για τη δημοκρατία» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι η άποψη του θα ληφθεί υπόψη. Δεν θα ένιαι απλά ένα chat που θα πεταχτεί». 

«Χρειάζεται να ακουστεί και η φωνή των αποκλεισμένων από την εξουσία. Ειδικά των νέων που δεν μετέχουν συνήθως σε αυτές τις διαδικασίες. Εκει μπορεί να βοηθήσει το διαδίκτυο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος ο πρωθυπουργός πρότεινε η Επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της το καλοκαίρι για να ξεκινήσει η διαδικασία στη Βουλή τον φθινόπωρο.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης ανακοίνωσε την έναρξη της ηλεκτρονικής διαβούλευσης και ενημέρωσε τα μέλη της για τη μέχρι σήμερα πρόοδο του διαλόγου. Συζητήθηκε, επίσης, η οργάνωση των δράσεων διαβούλευσης στις πρωτεύουσες των 13 περιφερειών καθώς και των συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες.