X

Δραγασάκης: δεν θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο

«Μας ενδιαφέρει όσο κανέναν να κλείσει η αξιολόγηση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι στόχος είναι η συμφωνία έως τις 7 Απριλίου.

Ant1news

Την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή σημειώνοντας παράλληλα ότι κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο είναι άστοχη και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη.

"Το 4ο μνημόνιο ούτε προσφέρεται, ούτε αντέχεται και ευτυχώς δε θα χρειαστεί», διαμήνυσε ο Γιάννης Δραγασάκης και επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης και τουλάχιστον των ευρωπαϊκών θεσμών είναι να κλείσει η τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου με μόνες εκκρεμότητες τα πολιτικά ζητήματα.

«Μας ενδιαφέρει όσο κανέναν να κλείσει η αξιολόγηση» τόνισε ο ίδιος σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εντός στόχων, παρά τις καθυστερήσεις που οφείλονται σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις και επιδιώξεις των δανειστών.

Ο κ. Δραγασάκης εξήγησε πως εάν κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο ή λίγο μετά θα επιταχυνθεί η συμμετοχή στο QE, η έξοδος στις αγορές και η επιτάχυνση της ανάκαμψης το β’ εξάμηνο. Χαρακτήρισε δε χρήσιμο κρίκο για τη μετάβαση στην ανάπτυξη την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι τα μνημόνια απέτυχαν λόγω της λανθασμένης στόχευσης τους, ενώ η διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει με μια αέναη λιτότητα ή νεοφιλελεύθερα κλισέ.

Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις που θα διαιωνίσουν τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, όπως η ύπαρξη παράλογων δημοσιονομικών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια.

 

Όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, είπε ότι είναι βασικός παράγοντας για την έξοδο της χώρας στις αγορές. «Η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να εξασφαλιστεί με σειρά μέτρων που δεν περιλαμβάνουν το «κούρεμα», όπως η μείωση των επιτοκίων» σημείωσε.

«Ενώ όμως η βιωσιμότητα του χρέους είναι βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση, από μόνη της δεν είναι πανάκεια ούτε μπορεί να φέρει  αποτελέσματα με  διάρκεια αν δεν εντάσσεται σε μια στρατηγική αλλαγής του κυρίαρχου υποδείγματος που οδηγήθηκε σε κρίση και τελικά σε χρεοκοπία. Η εμμονή σε μοντέλα κρατικοδίαιτου και παρασιτικού  καπιταλισμού θα οδηγήσει ξανά σε νέες κρίσεις» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Ο ίδιος σημείωσε και τις αιτίες που καθιστούν αναγκαίες τις αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και ζήτησε να μπει φραγμός σε μεταρρυθμίσεις ή μέτρα πολιτικής που επεκτείνουν τη λιτότητα και επιδεινώνουν τις ανισότητες.

Ζήτησε επίσης, παρά τους όποιους δημοσιονομικούς και άλλους περιορισμούς , να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις, με σαφές κοινωνικό πρόσημο και στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και συνοχής, τον περιορισμό της εκμετάλλευσης, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, τη δημιουργία συνθηκών ανακοπής της μετανάστευσης και ενθάρρυνσης της παλιννόστησης των νέων επιστημόνων που μετανάστευσαν.

«Η θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, η πρόσβαση στο σύστημα Υγείας των ανασφάλιστων πολιτών, οι στοχευμένες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, η επιμονή στην επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων  και άλλες συναφείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.