X

Εκατέρωθεν “πυρά” στην συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής για τον Παπαντωνίου

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Βουλή. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική, ενώ επίθεση σε Μητσοτάκη και Γεννηματά, για την απουσία τους, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός.

Ant1news

Με βολές εκατέρωθεν συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Η πρόταση που στηρίζεται από όλα τα κόμματα αναμένεται να υπερψηφιστεί αργά το βράδυ στην μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί, ενώ στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που στηρίζει την πρόταση επέλεξε να μην μιλήσει, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό το «σόου λάσπης», όπως το χαρακτηρίζουν, που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γι αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους κ.κ Μητσοτάκη και Γεννηματά ότι επέλεξαν να φυγομαχήσουν από τη συζήτηση στη Βουλή. Ξεκινώντας από την απουσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης την προηγούμενη φορά που είχε οριστεί, αλλά τελικώς δεν παρέστη ούτε και σήμερα. «Ομοίως τη σιωπή επέλεξε και ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο ίδιος και απάντησε ειρωνικά στα σχόλια περί ταξιδιού του στη Μάλτα για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λέγοντας: «ναι, δεν είχε άλλη πτήση για τη Μάλτα»!

Πάντως, κοινός τόπος των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πως η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από επικοινωνιακό πυροτέχνημα να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα επώδυνα μέτρα που έρχονται.

Ο εισηγητής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πρότασης υποστήριξε ότι την ώρα που επιβάλλονται φόροι και επιβάλλονται αιματηρές θυσίες στους πολίτες, η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Σήμερα η Βουλή και ο πολιτικός κόσμος δίνουν εξετάσεις και όσες ευθύνες έχουν οι παραγωγοί διαφθοράς, άλλες τόσες είναι και οι ευθύνες εκείνων που παραλείπουν να τις ελέγξουν», ανέφερε.

 

Από πλευράς αντιπολίτευσης, ο Θανάσης Δαβάκης δήλωσε ότι η ΝΔ θα πει «ναι», ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί με βόμβες κρότου λάμψης να κρύψει τα νέα μέτρα που έρχονται. «Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας», ξεκαθάρισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, καταλογίζοντας της τεράστια προχειρότητα που φθάνει, όπως είπε, «σχεδόν στη γελοιοποίηση» σε ό,τι αφορά την τεκμηρίωση της εισήγησής της για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Για «ιστορική ημέρα», μίλησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια αιτιολογώντας πως έρχεται πλέον στην Βουλή η πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, ως προϊόν ενδελεχούς έρευνας που ο ίδιος ο πρωθυπουργός διέταξε.

«Η κυβέρνηση μέσα από νομικούς ακροβατισμούς προσπαθεί να παρουσιάσει άλλη μια επιτροπή, θέλοντας να σπρώξει τον πολιτικό χρόνο που πιέζει προς το καλοκαίρι για να μην δει ο λαός τα επιτεύγματα της γενναίας διαπραγμάτευσης», είπε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής τάσσεται και ο Σάκης Βαρδαλής από το ΚΚΕ, λέγοντας ωστόσο, ότι το κόμμα του δεν τρέφει αυταπάτες για το αποτέλεσμα. Άλλωστε, λίγο αργότερα, στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για προσπάθεια εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του λαού ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της συγκρότησης της επιτροπής.

Από πλευράς Ποταμιού ο Σπύρος Δανέλλης επεσήμανε ότι πάγια θέση του  κόμματός του είναι «όλα στο φως». Εξέφρασε, ωστόσο, επιφυλάξεις εάν η κυβέρνηση επιζητά όντως τη διαλεύκανση επαναλαμβανόμενων εγκλημάτων, ή αν επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό της δημοσίας συζήτησης από τα αδιέξοδα που διαφαίνονται στα τρέχοντα ζητήματα της χώρας.

Ο επικεφαλής του Κινήματος στη συνέχεια τόνισε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει “ναι” στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά και οι βουλευτές του θα προσπαθήσουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια σε κάθε υπόθεση που έχει οσμή σκανδάλου.