X

Βούτσης: μέχρι τις 20 Μαΐου η ψήφιση των μέτρων

Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Τι απάντησε στα αιτήματα Μητσοτάκη και Γεννηματά.

Ant1news

Μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές, εκτίμησε ο Νίκος Βούτσης σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «θετικές» τις αναφορές που έγιναν για το ελληνικό ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας με έμφαση ότι έχει αλλάξει, έστω και καθυστερημένα, η εντύπωση που υπάρχει για το τι συμβαίνει στη χώρα μας.

«Καλό θα ήταν τους καρπούς μιας τέτοιας αλλαγής να τους είχε γευτεί πολύ νωρίτερα η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, πλην όμως γίνεται», είπε. Δεν έδειξε ωστόσο, αισιόδοξος ως προς την αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, καθώς -όπως είπε- είναι πολλοί αυτοί που κρύβονται πίσω από το ψευδεπίγραφο δίλημμα ρεαλισμός ή λαϊκισμός.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του Κοινοβουλίου μετά και τα «παράπονα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Νίκος Βούτσης παραδέχθηκε ότι στους καιρούς των μνημονίων έρχονται προς ψήφιση νομοσχέδια με τον χαρακτήρα του επείγοντος ή κατεπείγοντος, χωρίς περιθώρια αλλαγών και πως αυτά τα φαινόμενα δεν θα εκλείψουν παρά μόνον με τη λήξη της περιόδου αυτής (σ.σ. μνημονιακής) σε ένα χρόνο ή περισσότερο.

Προανήγγειλε αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής για τη βελτίωση αρνητικών φαινομένων, ενώ σε ό,τι αφορά στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ να συζητηθεί η πρόταση νόμου για την ψήφο των ομογενών εντός του επόμενου μήνα, είπε πως «δεν το βλέπει πιθανό», καθώς προηγείται η πρόταση νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για κοινωνικά ζητήματα.  «Η πρόταση νόμου της ΝΔ είναι πέμπτη στη σειρά», διευκρίνισε.

Τέλος, έκανε γνωστό πως κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει αποδεκτή η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.