X

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση για το πολυνομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση για το χρέος, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. “Πυρ ομαδόν” από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ant1news

Τον χαρακτηρισμό ως επείγοντος του πολυνομοσχεδίου αιτιολόγησε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την έναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών. «Αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση που έχει αρχίσει για το χρέος και ευελπιστούμε τη Δευτέρα να έχουμε ένα συνολικό πακέτο και για τα μέτρα και για το χρέος. Νομίζω όλοι κατανοούμε τον χαρακτηρισμό. Να σας θυμίσω ότι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι εισήχθησαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

«Με αυτήν τη συμφωνία, τον Αύγουστο του 2018, πλησιάζουμε στο τέλος της επιτροπείας», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης. «Μέχρι το 2015 το ΔΝΤ δεν είχε δηλώσει σε έγγραφο την ανάγκη μείωσης του χρέους. Είναι η πρώτη φορά που αυτό καταγράφεται επίσημα. Και αυτό επιτεύχθηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα αρνητικά μέτρα. Και αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα δεν θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή τους. Η δική μας προσπάθεια είναι να διατηρηθεί η οικονομία σε σταθερό επίπεδο».

 

«Επιτομή της πολιτικής υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το 4ο μνημόνιο», όπως ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι επί των ημερών της η χώρα οπισθοχώρησε σε όλα τα επίπεδα και η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητα κατρακύλησε, η απαισιοδοξία εμπεδώθηκε.«Η Κυβέρνηση παρέλαβε την οικονομία στον πρώτο όροφο, την έριξε στο υπόγειο και τώρα προσπαθεί να την πάει στο ισόγειο», είπε ο κ. Σταϊκούρας και κατήγγειλε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί το 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, περιλαμβάνει μέτρα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου» και, «από το σκίσιμο του μνημονίου, περάσαμε στο δεύτερο μνημόνιο και από τα 12 δισ. παροχές, περάσαμε στα 14,2 δισ. ευρώ μέτρα».

Για ψαλίδισμα του κράτους πρόνοιας αλλά και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για μετάλλαξη και υποστηρίζοντας ότι αθέτησε όλες τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που είχε δώσει στον ελληνικό λαό. «Εμείς έχουμε το πολιτικό θάρρος να καταψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα αυτού του 4ου μη νομιμοποιημένου και δεσμευτικού μνημονίου που παρατείνει τη λιτότητα, και να αντιπροτείνουμε μια νέα πολιτική πρόταση», τόνισε.

 

«Όσα θετικά υπάρχουν στο νομοσχέδιο θα τα στηρίξουμε ακομπλεξάριστα», ξεκαθάρισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαπραγμάτευση και επικοινωνιακά τα αντίμετρα και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αναξιοπιστία, παλαιοκομματικές πρακτικές και κουτοπονηριές, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση ως “γιουρούσι” στο κράτος, κάτι που έμαθε από τους προηγούμενους και το οποίο συνεχίζει.

Την απορία της «πώς η Κυβέρνηση έχει τόσο θράσος να παρουσιάζει ως μέτρα που μας βγάζουν από το μνημόνιο, μέτρα που αποτελούν πολυετή θηλιά λιτότητας χωρίς ίχνος ανάπτυξης», εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων αναφερόμενη στο πακέτο μέτρων που κατατέθηκε στη Βουλή.

 

Η συζήτηση στιγματίστηκε απο την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στον Νίκο Δένδια, που προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου.