X

Απόψε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η στάση της αντιπολίτευσης.

Ant1news

Εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για την επικύρωσης της συμφωνίας με τους δανειστές. Η συζήτηση θα κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του από το Σώμα.

Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές. Επί της αρχής «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ναι» στα άρθρα δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επιφύλαξη να δηλώσει την ψήφο της στην επί των άρθρων ψηφοφορία στην Ολομέλεια δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Ο Ιώαννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τα άρθρα, αλλά θα ψηφίσει υπέρ του άρθρου 71 που αφορά στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών.

Ο Γιάννης Κουτσούκος, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είχε πει πριν από την ψηφοφορία, ότι η παράταξή του, «με εξαίρεση τη διόρθωση των ημαρτημένων στο ΦΠΑ στα αγροτικά, δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα».

Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου δήλωσε ότι και η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών, καθώς και το άρθρο 70 (με το οποίο προστίθενται στις υπηρεσίες που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, αυτές που παρέχονται από τη γεωργική παραγωγή).

Με ρητή αναφορά, την οποία συμπεριέλαβε στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών θα αφορά και τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών αλλαγών και βελτιώσεων, μεταξύ αυτών και η αναφορά που γίνεται στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 71 με τίτλο «κατάργηση της έκπτωσης φόρου βουλευτών» και έχει ως εξής: «Λόγω της εξίσωσης της βουλευτικής αποζημίωσης προς τις αποδοχές των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών με τις υπ΄ αριθμ. 89/2013 και 6/2015 Αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου της παρ. 2 του άρθρου 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείου), η κατάργηση θα ισχύσει και για τα ανωτέρω πρόσωπα πέραν των βουλευτών».