X

Με 153 “ναι” και μηνύματα πέρασαν τα μέτρα και τα αντίμετρα

Ηχηρό μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Συμπαγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.Κόντρα κορυφής Τσίπρα –Μητσοτάκη.

Ant1news

Με συμπαγή την κυβερνητική πλειοψηφία έναντι του συνόλου της αντιπολίτευσης, πέρασε από την Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στο Eurogroup της Δευτέρας διεκδικώντας τη συνολική συμφωνία, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για τα μέτρα ρύθμισης του χρέους, στόχο που έχει σαφώς θέσει η κυβέρνηση.

«Περιμένουμε ρύθμιση του χρέους αντίστοιχη με τις θυσίες του λαού», ήταν το μήνυμα που έστειλε τα ξημερώματα της Παρασκευής, αποχωρώντας από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πολυνομοσχέδιο με μέτρα και αντίμετρα πέρασε από την κυβερνητική πλειοψηφία, με 153 «ναι» έναντι των 128 «όχι» της αντιπολίτευσης, τα μεσάνυχτα, ενώ η συζήτηση που προηγήθηκε χαρακτηρίστηκε από τη σύγκρουση κορυφής μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην επί της αρχής ψηφοφορία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες ψήφισαν υπέρ, ενώ Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων κατά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών στήριξε τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, από το 24% στο 13% και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών. Συνολικά 280 βουλευτές υπερψήφισαν τα παραπάνω άρθρα, ενώ ο ανεξάρτητος Δημήτρης Κουκούτσης τα καταψήφισε και ο επίσης ανεξέρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε όλα τα αντίμετρα.

«Παρών» στο άρθρο 56, το οποίο ρυθμίζει τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα, ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος», ενώ η πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, για τη διαφοροποίησή της, εξέφρασε τη στήριξή της στην κυβέρνηση.

«Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε σχετικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε από την πλευρά του, ότι «οι 153 συνεχίζουμε όλοι μαζί».

Σε σχετική δήλωση που εξέδωσε, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε:

 «Η επιλογή μου αυτή δεν έγινε για να σηματοδοτήσει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου άρθρου, έναντι των άλλων, τα οποία και υπερψηφίζω. Ούτε όμως συμψηφίζει τίποτα.

Η θέση μου είναι καθαρή. Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση, ούτε προτίθεμαι να δώσω «όπλα» σε κανέναν και για τίποτα.

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή αυτής της ατομικής διαφοροποίησης, αποτελεί μια δική μου εσωτερική ανάγκη, να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι το θάνατο του».