X

Κόντρα για την επιλογή των σχολικών διευθυντών

Συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Ποια είναι η θέση του υπουργείου Παιδείας. Που διαφωνούν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

Ant1news

Αλλαγές στη διάταξη που αφορά στην επιλογή των σχολικών διευθυντών ανεξάρτητα από τις θητείες που έχουν εκπληρώσει, ζήτησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους στο νομοσχέδιο «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης». 

Η άποψη που διατύπωσαν στη συνεδρίαση της επιτροπής ήταν οι σχολικοί διευθυντές που έχουν συμπληρώσει  ήδη δύο θητείες να μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση, αλλά και να μην διαδραματίζει κύριο λόγο στην επιλογή η συνέντευξη αλλά τα τυπικά προσόντα. 

Τόσο οι πρόεδροι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας όσο και της ΟΛΜΕ διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο συζητείται με επείγουσες διαδικασίες, ενώ ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποστήριξε πως είναι παράλογο να μοριοδοτείται η ξένη γλώσσα και όχι η πιστοποιημένη επιμόρφωση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στη συζήτηση ζητήθηκε ακόμη, να υπάρχει διοικητική εμπειρία των υποψηφίων για τους σχολικούς διευθυντές.

Από την πλευρά του, υπουργείου Παιδείας υποστηρίχθηκε ότι θα υπάρξουν θητείες χωρίς αναδρομικούς αποκλεισμούς αλλά και ότι μειώνεται η μοριοδότηση της συνέντευξης, η οποία πριν από το 2011 λάμβανε 20 μόρια, ενώ σήμερα διαμορφώνεται μόλις στα 8. Επίσης, ενισχύεται η κατοχή διδακτορικού και η ξένη γλώσσα, ενώ μοριοδοτείται μόνο με μισό μόριο η γνώση των υπολογιστών, για να μην υπάρχουν αποκλεισμοί των παλαιότερων σε εμπειρία εκπαιδευτικών. Τα επιπλέον πτυχία σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας μπορούν να συνεκτιμηθούν, αλλά δεν μοριοδοτούνται.