X

Συνωστισμός για μια θέση στο Δημόσιο, ενώ η Κυβέρνηση προαναγγέλλει “μόνιμη λύση” για τους συμβασιούχους

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον επικεφαλής του ΑΣΕΠ και δεσμεύσεις της Όλγας Γεροβασίλη στην Βουλή. Έντονη αντίδραση της ΝΔ.

Ant1news

«Συνωστισμός υποψηφίων για μια θέση στο δημόσιο δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιάννης Καραβοκύρης.

Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Συμβουλίου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ στο παρελθόν η αναλογία ήταν 1 προς 4 ή 1 προς 5, σήμερα προσέρχονται για την ίδια θέση 20 με 30 άτομα. Έφερε μάλιστα, ως παράδειγμα τους υποψηφίους στον διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται σε εξέλιξη που έφθασαν τους 31.000 για 404 θέσεις. Μέσα στο 2016, όπως είπε, έγιναν περίπου 5000 μόνιμου προσωπικού και 12.000 εποχικού.

Ο Γιάννης Καραβοκύρης είπε ότι το ΑΣΕΠ είναι υπέρ της δομημένης συνέντευξης και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών είπε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δίνουν γραπτές εξετάσεις. «Πρέπει να αποτελεί πάγιο κριτήριο, πολύ περισσότερο που σήμερα στερείται η εκπαίδευση αριστούχους πτυχιούχους», είπε.

Υποστήριξε ακόμη, ότι υπάρχει πρόβλημα με το Σύνταγμα σε ότι αφορά στο ζήτημα των συμβασιούχων και της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρόσθεσε πως «εμείς δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις περιπτώσεις που τελικά συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Γεροβασίλη: μόνιμη λύση για τους συμβασιούχους

 Στέρεη και μόνιμη λύση στο θέμα των συμβασιούχων, αναζητά η κυβέρνηση. Η αρμόδια υπουργός Ο. Γεροβασίλη απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Γεωργαντά, ανέφερε ότι επιδίωξη είναι να μην καταστρατηγείται το Σύνταγμα.

 

Η Ο. Γεροβασίλη κάλεσε μάλιστα, την αντιπολίτευση να συναινέσει στην εξεύρεση λύσης για τη μονιμοποίηση των παλαιών συμβασιούχων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σε ότι αφορά στον αριθμό τους, είπε ότι τον Μάρτιο του 2017 ήταν 50.637, ενώ πριν από έναν χρόνο ο αριθμός ήταν 51.053.

Ανακοίνωσε ακόμη, ότι μέσα στο 2017 θα γίνουν μέχρι και 7.097 προσλήψεις.

"Πυρά" της ΝΔ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα, ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, «η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξακολουθεί να κρύβει και να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Για μια ακόμη φορά, σήμερα, στη Βουλή, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία και να ξεκαθαρίσει το σύνολο των προσλήψεων και αποχωρήσεων. Ταυτόχρονα, ”συνελήφθη ψευδόμενη”, γιατί, ενώ σε γραπτή  απάντησή της, στις 20 Μαρτίου, ανέφερε ότι οι προσλήψεις για το 2016 είναι 6.284 στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο που υπέγραψε η Κυβέρνηση το Μάϊο, οι προσλήψεις για το ίδιο έτος ανέρχονται σε 9.959. Είναι απαράδεκτο να δίνονται ψευδή στοιχεία για τον αριθμό των μονίμων υπαλλήλων. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει γκρίζο τοπίο σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται, ιδίως στα Ν.Π.Ι.Δ. και στις ΔΕΚΟ. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν σε κάθε επίπεδο».